Izbori 2022

Stojković: Cilj je pobeda, da koalicija ima predsednicu

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

13:56

Stojković: Cilj je pobeda, da koalicija ima predsednicu
Biljana Stojković - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Predsednički kandidat Koalicije Moramo Biljana Stojković ocenjuje da je ta koalicija jedinstvena pojava na srpskoj političkoj sceni, da je pobeda cilj njene kandidature na predsedničkim izborima, ali da je svesna da bi ulazak opozicije u drugi krug bio veliki uspeh.

"Prvi cilj je pobediti, biti najveća snaga u parlamentu i da ova koalicija ima predsednicu. Mislim da je to važno i za osnaživanje žena za učešće u političkom i javnom životu, što, realno, nama nedostaje. Naravno da je uspeh da opozicija dođe do drugog kruga predsedničkih izbora, jer je to poražavajuće za ovaj režim. Ne dopada im se sama činjenica da do toga može da dođe", rekla je Stojkovićeva koja je član Skupštine slobodne Srbije.

Na pitanje koga će podržati u drugom krugu predsedničkih izbora, ako do njih dođe, Stojkovićeva podseća da je Koalicija Moramo potpisala sporazum Apel 50.

"Tim sporazum smo dogovorili saradnju kontrolora na izbornim mestima i naravno, opozicioni kandidat koji uđe u drugi krug, biće podržan od cele opozicije. Tu ne mislimo na desničare koji su konstruisana opozicija i nisu ni prisustvovali tim dogovorima", naglasila je Stojkovićeva.

Ona ističe da je Koalicija Moramo jedinstvena pojava na političkoj sceni, jer je čine organizacije koje su drugačije i nemaju lidera.

"Imamo puno članova"

"Mi sada imamo na opozicionoj političkoj sceni jednu koaliciju opozicionih stranaka, mislim na pravu opoziciju, a ne na onu konstruisanu, i nas, koji smo jedna građanska opcija sastavljena od aktivističkih pokreta. To su dve različite koncepcije. Mi potičemo od građana, mi smo sa njima na ulici", ističe Stojkovićeva.

Dodaje da je Koalicija Moramo zastupljena u celoj Srbiji i da imaju puno članova, ali da ipak, kako kaže, ne mogu da stignu svuda jer svuda ima problema kršenja ljudskih prava i ekoloških problema.

"Nas je puno, ali je problema previše, pa zato smatramo da je pravi put da uđemo u institucije sistema, u parlament, i da tamo donesemo jednu potpuno novu politiku. Mi često kažemo da ćemo uneti ulicu u parlament. Ne u ružnom smislu, već u smislu glasa građana koje ćemo pozivati da sami govore o tome šta traže i šta misle o pojedinim temema", kaže Stojkovićeva.

Fonet/Milica Vučković

 

Na pitanje koliko ih na političkoj sceni uzimaju za ozbiljne konkurente, kaže da je reakcija na Koaliciju Moramo ista od svih drugih političkih aktera od vlasti pa do onih sa kojima sarađuju.

"Interesantno, pokušavaju da nas ignorišu i jedan i drugi politički paket. Zato što je to urušavanje temelja partijskog života. Mi nismo partija, nemamo takvu hijerarhiju, niti vođu, a kod nas su sve stranke liderske. To im se ne sviđa, nikome, jer ako se ljudima dopadne ovo, onda partijski sistemi neće biti toliko omiljeni", objašnjava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town