Izbori 2022

Predstavnici koalicija "Moramo" i "Patriotski blok" za Euronews Srbija: Spremni smo da odbranimo svaki glas

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/03/2022

-

21:57

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Za samo četiri dana građani Srbije biraće novi parlament, vladu, predsednika, a predstavnici koalicija "Moramo" i "Patriotski blok" u emisiji Euronews veče ističu da je od izuzetno velike važnosti obezbediti dovoljno kontrolora i organizovati dobru strategiju po tom pitanju. Osim toga, izneli su i svoje stavove na temu sankcija Rusiji.

"Jasno mi je da će Srpska napredna stranka učiniti sve da obezbedi svoju pobedu na ovim izborima. Karta na koju oni igraju jeste da će opozicija na ruralnim mestima teže da popuni biračka mesta, neće imati kontrolore. Ono što bih ja sugerisao, da se opozicija ubuduće vrlo ozbiljno priprema sa kontrolorima", kazao je za Euronews Srbija Miloš Parandilović iz koalicije "Patriotski blok".

Kako navodi Biljana Đorđević, druga na listi koalicije "Moramo", danas se održao sastanak o tzv. fantomskim biračima, odnosno ljudima koji su dobili poziv na glasanje na adresama na kojima ne žive, a glavna tema je, kako ona ističe, bila kako pozvati građane da o ovim slučajevima obaveste MUP.

"Reč je očito o masovnom problemu, a ne o nekom izuzetku. Naši kontrolori su obavešteni o problemima koje su nama prijavili građani. Spremni smo da odbranimo svaki glas", ističe Đorđević.

Dodaje da je koalicija "Moramo", prema njenim rečima, potpuno pokrivena na području Beograda, a ima kontrolore u 95 opština mimo prestonice.

"To nije dovoljno, ali uz saradnju sa kontrolorima iz drugih opozicionih lista to je nekakav napredak", dodala je.

Đorđević: Uspeh bi bio pobeda u Beogradu

Euronews Srbija

 

Upitana šta daje koaliciji "Moramo" legitimitet da se bori za parlament ako "Ne davimo Beograd" nije ušao u gradsku skupštinu tokom prošlih izbora, Đorđević je kazala:

"Mislim da je kvalitet koji sada građani prepoznaju, da mi nismo odustali. Nakon toga smo krenuli ozbiljnije da gradimo organizaciju".

Ona dodaje da su politički pokret pokrenuli iz grada u kom žive, ali, kako objašnjava, to nije značilo da ne sarađuju sa sličnim inicijativama širom Srbije, niti da su se opredeli da se zauvek bave isključivo Beogradom.

"Uspeh bi bio svakako pobeda u Beogradu. To bi bilo nešto na šta računamo", kazala je naša sagovornica, ali je dodala da teme kojima su se bavili na nivou lokalne politike sada kandiduju na nacionalnom nivou.

Parandilović: Obnova kraljevine krucijalna

Koalicija "Patriotski blok" nudi obnovu kraljevine koju Parandilović smatra krucijalnim.

"Od Stefana Prvovenčanog do komunističe okupacije, Srbi su bili pod krunom i nikad ni za šta drugo nisu znali. To je simbol našeg identiteta. Često čujemo zamerke da je to nešto prevaziđeno, potpuno zanemarujući činjenice da su najrazvijenije zemlje sveta upravo monarhije – od Carevine Japana, do Kraljevine Španije, Belgije, Švedske, Norveške, Danske...", ističe naš sagovornik.

On dodaje da je to kamen temeljac promena, kojim Srbija može da se vrati samoj sebi. 

Parandilović dodaje da je dogovor sa Boškom Obradovićem, da on bude poslednji predsednik i da u prvoj polovini svog mandata otvori pitanje obnavljanja kraljevine, da se republikanski sistem pomeri ka monarhističnom i da državno uređenje bude demokratska parlamentarna kraljevina.

Euronews Srbija

 

Đorđević: Sankcije Rusiji nisu interes Srbije

Srbija nije uvela sankcije Ruskoj federaciji, a na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija potpisala je Rezoluciju kojom osuđuje rusku agresiju. Na pitanje, da li bi koalicija "Patijatski blok" drugačije postupio Parandilović ističe:

"Mi nismo ni rusofili ni evrofili. Volimo svoju zemlju i gledamo šta je njen nacionalni interes. Potez, kome je Srbija u Savetu bezbednosti glasala za rezoluciju kojom se osuđuje agresija bio je iznuđen. Srbija nema samostalnu politiku i nije interes da uvede sankcije Rusiji pre svega zbog istorijskih veza srpskog i ruskog naroda. Svakako, ne bismo osudili rusku invaziju, jer je to državni nacionalni interes Srbije. Srbija treba da gleda svoj interes".

Koalicija "Moramo" je ipak pozdravila glasanje Srbije u Savetu bezbednosti, ističe naša sagovornica. Ipak, dodaje da je pitanje uvođene sankcija komplikovanije.

"Pitanje sankcija je složeno dobrim delom jer nema mnogo dobrih resursa kojima bi se moglo uticati na sprečavanje rata pogotovo ako neko želi da ga vodi. U tom smislu, uvođenje sankcija, ne bi doprinele rešenju, to nije nešto što bismo rado radili. Mislimo da u kontekstu usklađivanja zajedničke spoljne politike sa Evropskom unijom moguće je dogovoriti ono što je i u skladu sa našim interesima", kazala je Đorđević.

Na pitanje da li je problem što Srbija energetski zavisi od Rusije, Miloš Parandilović podvlači:

"Mi se zalažemo za Srbiju koja ne samo energetski nego u bilo kom smislu ne zavisi ni od koga. Treba pogledati činjenicama u oči i suočiti se s tim da se u Srbiji dešava proces razbijanja države i tkiva. Mi smo jedan od retkih naroda koji je vukao celu Evropu napred. Gubitnički mentalitet nam je komunizam ugradio".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town