Izbori 2022

Dimitrijević: Sve je spremno za otvaranje biračkih mesta

Komentari

Autor: RTS

02/04/2022

-

13:56

Dimitrijević: Sve je spremno za otvaranje biračkih mesta
Dimitrijević: Sve je spremno za otvaranje biračkih mesta - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao je da je sve spremno za otvaranje biračkih mesta za izbore u nedelju.

Prema njegovim rečima, tokom nedelje je izvršena primoredaja izbornog materijala između koordinatora RIK-a i opštinskih izbornih komisija, kao i opštinskih izbornih komisija i odbora.

Za predsednika Republike, kao i za narodne poslanike glasaće 6.502.307 birača. 

Dimitrijević je za RTS rekao da birački spisak uređuje Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu  samoupravu preko opština, i da se taj birački spisak redovno ažurira.

Ono što je možda zbunilo građane, kaže Dimitrijević, jeste što je moguće da birač odredi tzv. mesto glasanja. 

"Neko studira na primer u Beogradu, želi tu da glasa, izrazio tu želju, prijavio se i iz biračkog spiska biće prebačen na to mesto gde mu je sada boravište. Dešava se da sada neko ne prepoznaje tog birača, ali taj birač nije upisan dva puta i to pravi zabunu", objasnio je predsednik RIK-a.

Rekordan broj posmatrača

Istakao je da će na ovim izborima biti rekordan broj posmatrača, oko 5.218. Sva biračka mesta biće obezbeđena i na njima će biti kontrolori.

Prema njegovim rečima, biće rekordan broj i biračkih odbora – u stalnom sastavu oko 72.000, kao i u proširenom, koji podrazumeva da svaka proglašena izborna lista delegira po dva svoja predstavnika. 

Istakao je da je uputstvo o primopredaji biračkog materijala znatno unapređeno u odnosu na prethodne izborne procese, o čemu je i OEBS dao potvrdu.

"Vreće sa materijalom su zapečaćene posebnim zatvornicama – plavom, crvenom, belom", rekao je predsednik RIK-a.

Preliminarni rezultati 24 sata od zatvaranja biračkih mesta

Dimtrijević je rekao da će prvi presek izlaznosti biti u 10 sati i posle toga na svaka dva naredna sata.

Prve preliminarne rezultate RIK će saopštiti 24 časa od zatvaranja biračkih mesta, u ponedeljak, 4. aprila, do 20 časova.

Rok za konstituisanje Skupštine je 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata, a onda teče 90 dana za formiranje Vlade. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Izbori 2022