Izbori 2022

Lalić za Euronews Srbija: Najveće iznenađenje izlaznost, nisam video ovakve redove od 2000. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/04/2022

-

23:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U toku je prebrojavanje glasova za izbore u Srbiji na sva tri nivoa, a glavni i odgovorni urednik Nedeljnika Veljko Lalić istakao je za Euronews Srbija da je najveće iznenađenje izbora izlaznost, i dodao da "ovakve redove za glasanje nije gledao od 2000. godine".

"Sad sam vdeo i neku čudnu odluku RIK-a da se neće oglašavati u naredna 24 sata - mislim da je (visoka) izlaznost jedna velika novost", rekao je Lalić.

On je podsetio na analize koje su govorile da je Vučić u jednom trenutku dostigao maksimum u izbornoj kampanji, a da su istraživači rekli kako je popularnost opozicije krenula da opada, i da opozicija ne može dostići svoj pun potencijal. Ipak, Lalić podvlači da "ne može da vidi kako visoka izlaznost može da odgovara Vučiću".

Jedna od najvažnijih tema ovih, ali i svih prethodnih izbora, bila je kako će političke partije "naterati" apstinente da ipak izađu i glasaju. Lalić, međutim, ističe da je opozicija uspela ove glasače da izađu na izbore, i da su tu "posebno interesantni beogradski izbori".

"Videćemo koliko to znači, jer ipak mora na kraju sve da se sabere", dodaje Lalić.

Izbori ili kampanja?

Govoreći o načinu na koji su vlast i popozicija komunicirali sa građanima i pokušavali da privuku potencijalne glasače, Lalić je istakao da "nismo imali izbore, nego kampanju".

"Imali ste dve debatu na televiziji i mi smo od njih napravili neviđenu dramu, kao da nikada nismo imali demokratiju. Stvarno nismo imali klasične izbore kako bi trebalo da ih zamislite, i ono što će meni biti interesantno, jeste to da imamo situaciju koja je vrlo čudna", kaže Lalić.

On se osvrnuo i na nepravilnosti o kojima su posmatrači izveštavali tokom izbornog dana, a naročito na izveštaje o fizičkim sukobima.

"Mislim da je jako ružno ono što smo videli. Ovi izbori podsetili su me po masi na te petooktobarske, ali mislim da ove incidente i tuče nismo imali ni tada", rekao je Lalić. 

On je dodao da "ni tada niko nije pravio nikakav haos", i naglasio da "to pokazuje nedostatak kapanje i politike, koji ćemo da vratimo".

"Šta god da bude, imaćete opoziciju u parlamentu", naglasio  je Lalić.

"Opozicija trebalo da se koncentriše na republički i beogradski nivo"

Govoreći o potencijalnim šansama opozicije na beogradskim izborima, Lalić je istakao da je "neverovatno kako neki ljudi sabiraju stvari".

"Ako kažete da Vučić (na republičkim izborima) ide u drugi krug i ima 48 odsto, ipak imate i Šešelja koji ga je podržao, i Mađare i SPS... Onda on zapravo ima manje od 40 odsto. Mislim da je baš zato možda trebalo opozicija da se skoncentriše potpuno na republičke beogradske izbore. Ipsos po prvi put nije pustio ankete za beogradske izbore", rekao je Lalić.

On je dodao da je i predsednička pozicija "personalizovana", i da je Vučić "popularan u Srbiji". Lalić je istakao i da su neke analize pokazivale da SNS gubi potentnost privlačenja neodlučnih glasača, ali da ovi rezultati ipak govore nešto drugo.

Lalić je, još jednom, podvukao važnost visoke izlaznosti.

"Mislim da je svako od nas ko je glasao video neku čudnu stvar, jer su bile gužve. To je dobro za demokratiju, svi treba da imamo taj ideal", istakao je Lalić.

Sva dešavanja u vezi sa izborima pratite iz minuta u minut u našem Live blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town