Izbori 2022

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Srbiji - listi oko SNS najveći broj glasova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2022

-

15:41

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Srbiji - listi oko SNS najveći broj glasova
Izbori - Copyright Tanjug/Nebojša Raus, Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Osim parlamentarnih i predsedničkih, u nedelju se glasalo i na izborima u 14 lokalnih samouprava. Kada je reč o gradovima, osim u Beogradu, za sastav lokalnih parlamenta glasalo se i u Boru, dok se za odbornike u opštinama glasalo se u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Sevojnu, Lučanima, Knjaževcu, Medveđi, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku i Sečnju.

Iako konačni rezultati nisu objavljeni, a gradske izborne komisije danas nisu objavljivale projekcije raspodele mandata, prema preliminarnim rezultatima koji se mogu pronaći u lokalnim medijima, u ovim lokalnim samoupravma najveći broj glasova odnela je lista okupljena oko Srpske napredne stranke.

Bor

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Radio televizija Bor, najviše glasova u tom gradu 35,38 odsto dobila je lista "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve", koja će imati 15 odborničkih mesta. Druga je lista Dragan Marković – Ujedinjena opozicija Bora sa 15,29 posto i imaće šest odbornika u narednom skupštinskom sazivu.

Treće mesto zauzela je lista "Ivica Dačić – premijer Srbije" sa 10,77% i četiri odbornička mandata. Isto toliko predstavnika imaće i lista "Most – Naš grad, naša sela, naš gradonačelnik Miki Janošević" za koju je glasalo 9,84% birača.

Za listu "Marinika Tepić – Za pobedu Bora" glasalo je 9 odsto Borana što je dovoljno za tri mandata. Po jednog odbornika imaće liste "Boško Obradović – Srpski pokret DVERI – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" sa 4,09%, "Mladi u Bor(bi) za opstanak Bora i okolnih sela! – Vladimir Stojičević" sa 3,52% i Grupa građana "Borci za Bor" sa 3,11%. 

Kako se navodi, na glasanje je izašlo oko 61 odsto glasača, a bez mandata ostali su koalicija "Dosta je bilo - Suverenisti - Saša Radulović", lista oko Dragana Markovića Palme i SRS.

Aranđelovac

U Aranđelovcu na redovnim lokalnim izborima pobedu je odnela lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", koja je osvojila 10.083 glasa, odnosno 42,24 odsto, pokazuju preliminarni rezultati, nezvanično saznaje RTS.

Na izborima u ovoj opštini na 40 biračkih mesta glasalo je 23.870 građana za jednu od sedam izbornih lista , a to je gotovo 65 odsto glasača, od 36.842 upisana u birački spisak.

Na drugom mestu je lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" koja je osvojila 15,42 odsto. Sledi lista "Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici" sa 11,67 odsto.

Mandate su osvojile i liste "Ujedinjeni Aranđelovac - Demokratska stranka - Narodna stranka - Stranka slobode i pravde" sa 8,92 odsto, "Koalicija sa narodom - Srpski pokret Dveri - Zdrava Srbija - Da pobedi domaćinski Aranđelovac - Milan Švabić" sa 8,05 odsto, "Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS)-Radiša Pavlović" sa 5,13 odsto i "Suverenisti-Saša Radulović (DJB), dr Jovana Stojković(ŽZS)" sa 4,22 odsto glasova.

Smederevska Palanka

Prema prvim nezvaničnim rezultatima lokalnih izbora u Smederevskoj Palanci, koje je objavio portal Palanka danas, SNS je osvojila 69,39 odsto glasova, odnosno 34 odbornička mandata.

Liste "Ivica Dačić - premijer Srbije", "Narodna stranka, Pokret slobodnih građana - ujedinjeni za Palanku - Nenad Milojčić", kao i "Marinika Tepić - ujedinjeni za pobedu Palanke" imaju isti procenat glasova 8,16 što znači po četiri mandata. 

Mandate u ovom gradu osvojile su i liste "Narodni front - Most - Dušica Savić" i "Zdrava Srbija - Zdrava Palanka Milana Stamatovića".

Lučani

Na lokalnim izborima u Lučanima najviše glasova dobila je lista Srpske napredne stranke, koja je osvojila 57,14 odsto glasova, odnosno 20 mandata u lokalnoj Skupštni, nezvanični su podaci Opštinske izborne komisije. Skupština Lučana ima 35 odborničkih mesta.

Opoziciona Grupa građana "Jedan tim" osvojila je 25,7 odsto glasova i devet odborničkih mandata.

Lista Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbije (SPS-JS) osvojila je 11,45 odsto glasova i četiri odbornička mandata, dok je lista Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) osvojio 5,7 odsto glasova i dva mandata.

Lista Srpske radikalne stranke (SRS) nije prošla cenzus na lokalnim izborima u Lučanima.

Medveđa

Na lokalnim izborima u Medveđi lista SNS je osvojila 13 mandata a najveće iznenađenje je, kako piše Jugpress, Grupa građana "Medveđa ima bolje" sa 5 osvojenih mandata, pokazuju još uvek nezvanični podaci.

Lista SPS je treća sa 3 mandata, a lista "Za razvoj Medveđe" ima jedan odbornički mandat.

Albanci će imati tri odbornika u Skupštini opštine Medveđa.

Dva odbornička mandata je osvojila lista "Za Medveđu" koju predvodi Demokratska partija i jednog Pokret za demokratski progres.

Knjaževac

Prema podacima izbornog štaba SNS u Knjaževcu, na jučerašnjim lokalnim izborima u ovoj opštini, ubedljivo najveći broj glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić-Zajedno možemo sve". Kako prenosi zamedia.rs, lista oko Vučića osvojila je 61,3 odsto glasova.

Na drugom mestu nalazi se lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" sa 13,2 odsto, a slede "Ujedinjeni za pobedu Knjaževca Narodna stranka – Demokratska stranka – Stranka slobode i pravde" sa 9,7 odsto glasova. 

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Mandate u ovoj lokalnoj samoupravi osvojili su i "Knjaževac za kralja – Pokret obnove Кraljevine Srbije (POКS) – Srpski Pokret Dveri – Saša Ilijić – dr Vladislav Smiljanić Buca", "Dr Miloš Jovanović - NADA za Knjaževac - Srpska koalicija NADA-Nacionalno demokratska alternativa-Demokratska stranka Srbije(DSS)-Za Kraljevinu Srbiju(MONARHISTI)-Vojislav Mihailović", kao i "Nenad Popović Srpska narodna partija - Za bolju budućnost Knjaževca".

Bez mandata ostali su Srpska radikalna stranka i Jedinstvena Srbija.

Bajina Bašta

Opštinska  izborna komisija u Bajinoj Bašti još nije saopštila rezultate izbora, međutim, kako Prvi portal nezvanično saznaje iz izbornih štabova, sa 49 obrađenih biračkih mesta SNS je dobio najveću podršku građana.

U budućoj opštinskoj skupštini, prema tim nezvaničnim rezultatima, Srpska napredna stranka imaće 24 odbornika, koalicija "Uroš Đokić – Ujedinjeni za pobedu Bajine Bašte" devet, Socijalistička partija Srbije šest, "Milan Stamatović – Zdravo da pobedi Zoran Jugović" tri, "Mihajlo Marković – Ajmo ljudi" dva i Lista "Srpski pokret Dveri – srcem za Bajinu Baštu" jednog odbornika.

Doljevac

Na izborima u Doljevcu, jedinoj opštini na području Nišavskog okruga u kojoj su organizovani lokalni izbori, ubedljivu pobedu odnela je Srpska napredna stranka, sa skoro 80 odsto glasova. 

Lista oko Dragana Markovića Palme osvojila je 8,41 odsto, a oko Ivice Dačića 8,28 odsto. Cenzus je prešla i Srpska radikalna stranka sa 3,42 odsto, podaci su Opštinske izborne komisije. 

Kula

Prema nezvaničnim rezultatima, koje je objavio portal q-media, na lokalnim izborima u opštini Kula glasalo je 65,4 odsto upisanih birača. Najjača stranka u lokalnom parlamentu biće SNS, koja je osvojila više od 50% glasova. 

Kada je o ostalim listama reč, odbornička mesta osvojile su: Grupa građana "Kritična masa-za pobedu", grupa građana "Kuljani i naš grad-Ujedinjeni za pobedu Kule", SPS Ivica Dačić-premijer Srbije, "Zajednica Srba" i koalicija "Dosta je bilo-Suverenisti, Narodna stranka i Ruska Stranka-Dušan Hajduković".

Kladovo

Prema prvim preliminarnim rezultatima na lokalnim izborima u Kladovu najviše glasova osvojila je  lista "Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve" jer je dobila podršku 44,92 odsto građana koji su glasali na 31, a to je dovoljno za 14 od ukupno 28 mandata koliko broji saziv SO Kladovo.

Na lokalnim izborima u Kladovu lista "Ivica Dačić -Premijer Srbije"  dobila je 18,51 odsto izašlog biračkog tela, a to je dovoljno za 5 mandata u lokalnom parlamentu. U svom prvom izlasku na lokalne izbore izborna lista grupe građana "Pokret za Kladovo - dr Borislav Petrović“"dobila je podršku 29,22 odsto, a to je dovoljno za 9 odbornička mandata, prenosi Televizija Kladovo.

Majdanpek

Na lokalnim izborima u Majdanpeku, prema podacima iz SPS-a najviše glasova na lokalnim izborima osvojila je lista "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve".

Od 31 odborničkog mandata, 19 je pripalo izbornoj listi "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve", pet odborničkih mandata dobio je SPS, po tri mandata grupacija "Može i dugačije" i Grupa građana "Ne dam" i jedan mandat Dverima.

U Majdanpeku je glasalo 59,7 odsto upisanih birača, na 41 biračkom mestu.

Sečanj

Tri od ukupno četiri liste koje su učestvovale na vanrednim lokalnim izborima u opštini Sečanj prešle su izborni cenzus, pokazuju nezvanični podaci portala zrenjaninski.com.

Prema tim podacima, odbornike u Skupštini opštine Sečanj u narednom četvorogodišnjem mandatu će imati Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i lista "Vukašin Baćina – Za bolju opštinu Sečanj".

Naprednjaci će imati većinu u lokalnom parlamentu, sa 16, od ukupno 23 odbornika. Socijalistima je pripalo pet mandata, a listi čiji je nosilac Vukašin Baćina – dva.

Prema nezvaničnim rezultatima, Srpska radikalna stranka nije prešla cenzus.

Sevojno

Prema podacima tv5, na lokalnim izborima u Sevojnu takođe je najviše glasova osvojila lista "Zajedno možemo sve", odnosno 46,91 odsto i 10 mandata. Lista "Milan Stamatatović – Zdravo da pobedi Avram Ilić" osvojila je 22,51 odsto glasova odnosno 5 mandata, a mandate su osvojile i liste "Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka", "Ujedinjeni za Sevojno – Bogosav Mihailović" i Srpska stranka Zavetnici.

Komentari (0)

Talk of the town