Izbori 2022

Postizborna kombinatorika u Beogradu: Koje su opcije na stolu za formiranje vlasti u glavnom gradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/04/2022

-

17:32

Postizborna kombinatorika u Beogradu: Koje su opcije na stolu za formiranje vlasti u glavnom gradu
Izbori u Beogradu - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, STR, Dragan Kujundžić, Sava Radovanović, Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Nakon objavljivanja rezultata predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji deluje da će najzanimljiviji biti proces formiranja nove vlasti u Beogradu. Iako bi, prema aktuelnim podacima RIK-a, SNS mogao da obezbedi većinu sa dosadašnjim koalicionim partnerom SPS-om, postizborna kombinatorika nije toliko jednostavna, i sada se čini da bi još nekoliko opcija moglo da bude na stolu, sudeći prema izjavama izbornih aktera, ali i prema sastanku opozicije koji je danas održan.

U gradski parlament, prema trenutnim preliminarnim rezultatima koje je objavio GIK, ulazi 110 odbornika, što znači da je za većinu potrebno 56 mandata. Kako sada izgleda raspored snaga? SNS je osvojio 48 mandata, Ujedinjeni za pobedu Beograda 26, Koalicija Moramo 13, SPS-JS 8, Koalicija NADA 7, a Zavetnici i Dveri-POKS imaju po četiri mandata. Ispod cenzusa je ostala lista Ajmo ljudi sa 2,8 odsto glasova.

Prva opcija: Koalicija SNS i SPS 

Jasno je da SNS, iako je osvojio najviše glasova, nema dovoljnu većinu da formira vlast u glavnom gradu bez koalicionog partnera. Ukoliko bi nastavili saradnju sa SPS-om, imali bi ukupno 56 mandata, tačno onoliko koliko je potrebno za većinu.

Politikolog Boban Stojanović je rekao za Euronews Srbija da je SPS ostvario bolji rezultat nego što je to bilo očekivano na svim nivoima izbora na kojima su učestvovali. Ocenio je da je SPS potreban Srpskoj naprednoj stranci u Begoradu.  

"Znajući ih obojicu, Vučiću je bolje da drži Dačića uz sebe, a i potreban mu je za Beograd, a Dačić neće odbiti bilo koju ozbiljnu funkciju koju dobije. Sigurno će dobiti mnogo više za socijaliste nego što je dobio 2020. godine", istakao je Stojanović.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Politikolog Cvijetin Milivojević je sličnog mišljenja. On je za Euronews Srbija naveo da ne bi bila nemoguća situacija da SPS traži da njihov kandidat Toma Fila bude gradonačelnik Beograda u zamenu za podršku. 

Druga opcija: SNS, SPS plus još neko

Međutim, analitičari navode i da bi koalicija koja bi imala tačno 56 odbornika bila nestabilna, naročito zbog odsustava odbornika sa sednica koja su česta. Zbog toga se ne isključuje mogućnost da naprednjaci pozovu još nekoga, naročito imajući u vidu da je Aleksandar Vučić i do sada imao praksu da obezbeđuje komotniju većinu.

Pored toga što smatra da će Vučić sigurno razgovarati sa SPS-om, Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka kaže i da je tu koalicija NADA, kao i da ne bi trebalo isključiti Zavetnike. Takođe, određeni analitičari ne isključuju ni Dveri kao opciju za pregovore. 

Treća opcija: SNS bez SPS-a, sa još minimum dve liste 

SNS bi teoretski mogao da formira vlast sa pomenutim listama i bez SPS-a, ali bi u tom slučaju situacija za naprednjake bila znatno komplikovanija jer bi morali da se dogovore sa još minimum dve liste. 

Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus navodi da je tokom kampanje jedan broj aktera nazivan "Vučićevom opozicijom" i da su oni gurani u krilo Vučiću. 

"I kod njih se javlja neki revolt, i mislim da neko od Zavetnika, Dveri ili koalicije NADA neće pristati u najmanju ruku da ide sa nekim ko ih je vređao. Problem je što za čas dobijete etiketu i za čas nekoga prebacite na neku stranu, sve i da on to ne želi", rekao je Pejić.

Tanjug/Tanja Valič

 

O potencijalnoj saradnji sa SNS oglasio se i lider koalicije NADA Miloš Jovanović koji je rekao da "nisu ni otvoreni ni zatvoreni", ali da ipak misli da je ta sradnja nemoguća.

Četvrta opcija: Dogovor opozicije, ali uz nekoliko bitnih uslova

Nakon objavljivanja prvih rezultata u Beogradu pojedini opozicioni lideri su izjavili da počinju pregovore o formiranju gradske vlasti. Prema trenutnoj situaciji, lista Ujednjini za pobedu Beograda i koalicija Moramo, Dveri-POKS, Zavetnici, i Koalicija NADA zajedno imaju 54 odbornika što je nedovoljno za formiranje većine u gradskoj skupštini, čak i kada bi se dogovorili. To znači da bi njima morao da se priključi i SPS, što je za analitičare nerealan scenario. 

Posle izjave Aleksandra Vučića da sa manjinama SNS ima dovoljno mandata da formira vlast na republičkom nivou, otvorilo se pitanje da li to znači isključivanje SPS-a? Dušan Spasojević je naveo da bi za njega bilo iznenađenje da socijalisti ne budu partneri naprednjacima. 

"Oni su važan deo naprednjačkog uspeha. Jeste nešto čudno delovalo. Bilo je malo čudnih formulacija i izraza lica. Čini mi se da je to bila više priprema. Socijalisti su od ključnog značaja za beogradsku većinu i zaista bi bilo iznenađenje da se ta stabilna većina razdvoji", rekao je on. 

Osim, ovako širokoj koaliciji, pa i bez SPS, velika prepreka u eventualnim pregovorima mogle bi da budu suštinske i ideološke razlike. Iako je većina partija koje su se do sada izjasnile o koalicijama ostavila sve opcije otvorenim, pojedini su decidno odbacili određene mogućnosti. Mešutim, danas je održan sastanak opozicije, a glavna tema su bili izbori u Beogradu. Kako je lider SSP-a Dragan Đilas poručio posle sastanka, prema njihovim podacima odnos mandata je 55-55, ali biće i ponovljeni izbori na određenom broju mesta, što znači da bi odnos mogao da se promeni u korist opozicije, naročio ako cenzus pređe lista Ajmo ljudi.

Posle sastanka obratili su se i ostali učesnici koji su mahom rekli da žele da se promeni vlast u Beogradu, ili da postoji šansa da se to desi. 

Beogradska i republička vlast u istom paketu? 

Jasno je da su vladajuće stranke trenutno u boljoj poziciji kada je u pitanju vlast u Beogradu, ali Bojan Klačar iz Cesida predviđa da ćemo i na gradonaćelnika i na novu izvršnu vlast čekati još neko vreme i da će uslediti kalkulacije i pregovori.  

"Mislim da će parlamentarna većina, kao i beogradska većina da budu deo jednog istog aranžmana. Vladajuća stranka će, očekuje se, voditi računa o svemu. Mislim da je u ovom momentu svako licitiranje sa premijerskim mestima, sa većinom, sa gradonačelnikom poprilično preuranjeno zato što su rezultati izbora na svim nivoima doveli do mešanja karata. Nije više taj politički život identičan onom koji je bio ne samo posle bojkota, već i pre njega", kaže on. 

I Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus smatra da će "dogovor koji se postigne na republičkom nivou, važiti i za grad". 

"Čak i da ostane ovako, biće isto i na republičkom nivou. Međutim, postoji i mogućnost da neko iz SPS ili od 'malih' lista dobije mesto gradonačelnika. Vesić bi bio iznenađenje, mada ni Šapić još uvek nije otpisan", kaže Pejić. 

Komentari (0)

Talk of the town