Izbori 2022

Čestitke Vučiću na izbornoj pobedi stižu sa Istoka i sa Zapada

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2022

-

08:50

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitke brojnih svetskih zvaničnika povodom pobede na predsedničkim izborima. On je u prvom krugu, prema preliminarnim podacima Republičke izborne komisije, ostvario pobedu i dobio 58,59 odsto glasova. 

Vučiću su čestitke uputili predsednik Francuske Emanuel Makron, Rusije Vladimir Putin, zatim predsednik Češke Miloš Zeman, Bugarske Rumen Radev, kao i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, saopštila je pres služba predsednika.

Iz Mađarske čestitke su uputili predsednica Katalin Novak i premijer Viktor Orban, a u ime Slovenije predsednik Borut Pahor i premijer Janez Janša.

Predsednik Vučić primio je čestitke i od kancelara Austrije Karla Nehamera, premijera Albanije Edija Rame, kao i premijera Makedonije Dimitra Kovačevskog. Čestitku u ime kralja Bahreina uputio je šeik Naser bin Hamad bin Isa al Kalifa.

Novi američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil čestitao je Vučiću pobedu na predsedničkim izborima, kao i svim kandidatima koji su učestvovali na izborima. Hil je u čestitki na Tviteru uputio i pohvale građanima Srbije što su "ostvarili svoje demokratsko biračko pravo".

"Čestitam predsedniku ponovni izbor za predsednika Srbije i svim kandidatima koji su učestvovali na izborima. Upućujem pohvale građanima Srbije što su ostvarili svoje demokratsko biračko pravo", napisao je američki ambasador na Tviteru.

Čestitku predsedniku Srbije na osvajanju drugog uzastopnog mandata uputio je i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

"Nastavimo blisku saradnju kako bismo produbili partnerstvo Evropske unije i Srbije i napredovali u našoj zajedničkoj agendi i pregovorima o proširenju", napisao je Mišel na Tviteru.

I visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj čestitao je Vučiću pobedu na predsedničkim izborima održanim 3. aprila, saopštila je pres sluzba predsednika.

Takođe, Vučiću je čestitao i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, koji je na Tviteru čestitao i svim političkim strankama koje će, kako je ocenio, novi parlament Srbije učiniti reprezentativnijim. On je napisao i da je dobro što je izlaznost na izborima bila visoka.

Vaheji: Očekujem da Srbija sa Vučićem napreduje ka EU

Oglasio se i komesar za proširenje EU Oliver Varheji koji je rekao da očekuje da sa Vučićem i novom Vladom, Srbija napreduje ka priključenju EU, što je starteška odluka zemlje.

EPA/RONALD WITTEK / POOL

 

"Nastavićemo da podržavamo reforme u Srbiji, oporavak, energergetiku, snabdevanje hranom, uključujući i kroz naš Ekonomsko investicioni plan", poručio je Varheji sa Tviter naloga.

Princ prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata, Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan čestitao je predsedniku Vučiću pobedu na predsedničkim izborima.

Šeik Muhamed bin Zajed čestitao je u telefonskom razgovoru Vučiću pobedu na izborima održanim 3. aprila, saopštila je Služba za saradnja sa medijima predsednika.

Telefonski razgovor sa Erdoganom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan čestitao je u telefonskom razgovoru predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pobedu na izborima i poželeo mu da i dalje svojim radom doprinosi napretku i blagostanju Srbije, saopšteno je iz press službe predsednika.

Predsednik Erdogan je ovom prilikom izrazio nadu da će zajedno sa predsednikom Vučićem nastaviti da podstiče jačanje saradnje Srbije i Turske.

I predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko čestitao je predsedniku Srbije reizbor i novu ubedljivu pobedu koalicije koju predvodi na parlamentarnim izborima.

Tanjug AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

"Visoki rezultat prvog kruga glasanja jedinstven je u istoriji zemlje i pokazuje izuzetno poverenje srpskog naroda u politiku koju samouvereno vodite zasnovanu na interesima naroda", navodi se u cestitki beloruskog predsednika objavljenoj na njegovom sajtu.

Putinova čestitka Vučiću

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima, saopštio je Kremlj.

"Očekujem da će se vaš rad na čelu države nastaviti da doprinosi jačanju strateških partnerskih odnosa koji postoje između naše dve zemlje. Ovo je, nesumnjivo, u interesu bratskih naroda Rusije i Srbije", naglasio je Putin u čestitki.

Čestitku Putinovu čestitku vučiću prenele su i RIA Novosti. Ističu da je predsednik Rusije naveo da rezultati izbora potvrđuju široku podršku građana Srbije kursu Alekasnadra Vučića usmerenu ka "rešavanju urgentnih socijalnih i ekonomskih problema i vodenju nezavisne spoljne politike".

Čestitao i Đukanović

I predsednik Crne Gore Milo Ðukanović čestitao je Aleksandru Vučiću ponovni izbor za predsednika Srbije.

“U ime građana Crne Gore i u svoje ime, upućujem Vam srdačne čestitke i najbolje želje za uspeh u vršenju ove odgovorne funkcije, na dobro svih građana Srbije i ostvarenja ciljeva proevropske politike, kao jedinog puta mira i stabilnosti za naš region”, naveo je Ðukanović, saopšteno je iz kabineta predsednika Crne Gore.

Si: Saradnja daje bogate rezultate

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je i čestitku predsednika Narodne Republike Кine Si Đinpinga povodom pobede na predsedničkim izborima. U čestitki se naglašava strateško partnerstvo Кine i Srbije i dodaje da je međusobno političko poverenje dve zemlje je čvrsto i praktična saradnja daje bogate rezultate. 

"Pridajem veliki značaj razvoju odnosa Кine i Srbije i posebno negujem dobar poslovni odnos i lično prijateljstvo koje sam uspostavio sa Vama. Spreman sam da sa Vama ulažem zajedničke napore i jačam strateške komunikacije naše dve zemlje, učvršćujem međusobno političko poverenje naše dve strane, proširujem i produbljujem međusobno korisnu saradnju u različitim oblastima, da kontinuirano vodimo kinesko-srpske odnose ka novim rezultatima, kako bismo doprineli blagostanju naše dve zemlje i dva naroda", stoji u poruci kineskog predsednika.

Komentari (0)

Talk of the town