Izbori 2022

Vučićević: Preterano očekivati da premijersko mesto pripadne SPS

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/04/2022

-

12:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Bilo bi preterano očekivati da SPS dobije mesto premijera u novoj Vladi Srbije, smatra Dušan Vučićević, docent na Fakultetu političkih nauka i dodaje da ne očekuje iznenađenja što se tiče formiranja republičke i gradske (Beograd) vlasti.

On je za Euronews Srbija naveo da bi bilo iznenađenje da SPS ne uđe u vlast na republičkom nivou, iako je u izbornoj noći bilo "čudnih izjava i pokislih lica u izbornim štabovima".

"Ako je SPS potreban naprednjacima na nivou Beograda, ne verujem da će bez njih formirali vladu. Zapravo, ne verujem da bi SPS pristao da formira gradsku vlast, a da na republičkom nivou ostane u opoziciji", rekao je on.

Ipak, smatra da je preterano očekivati da premijersko mesto pripadne SPS i da je jedna od bitnih stvari u toj kombinatorici i pitanje da li postoje pritisci EU da se uvedu sankcije Rusiji.

"Ako postoje pritisci biće nezgodno za (Aleksandra) Vučića i SNS kako da uvede sankcije, makar one bile i blage, a da očuva podršku biračkog tela i koaliciju sa SPS-om. U toj situaciji stvari se malo komplikuju", naveo je Vučićević.

On smatra da će buduća Vlada Srbije pokušati da zadrži koncept neutralnosti, ali da je pitanje da li je to moguće, ako bude pretnji povlačenjem zapadnih investitora što zemlju može dovesti u nezgodnu ekonomsku  situaciju.

"Sa druge strane i sankcije Rusiji dovode u nezgodnu situaciju u energetskom smislu. To je prvi trenutak kada će vlast biti na ozbiljnom ispitu", precizirao je on.

Ko može da pomrsi konce u Gradu?

Što se tiče gradskih izbora, Vučićević podseća da će biti sigurno ponovljeni na nekoliko biračkih mesta i da će biti interesantno ukoliko sve opozicione partije pozovu svoje birače da podrže listu "Ajmo ljudi"- Duška Vujoševića.

Tanjug/Zoran Žestić, Dimitrije Nikolić, Profimedia

 

"Njima treba oko 1.500 glasova da pređu cenzus. Ako bi prešla cenzus onda bi se smanjio broj mandata SNS i SPS u Beogradu ispod potrebnih 56 i onda bi neko nedostajao za formiranje koalicije. Verujem da bi se javili zaintorasovani za gradsku vlast", naveo je on.

Sagovornik Euronews Srbija procenjuje da SNS nije zadovoljna rezultatima izbora na parlamentarnim i gradskim izborima i veruje da su očekivali da će cifra postotka kojom je označen broj njihovih glasova sa počinjati s 5 na parlamentarnim, a sa 4 na gradskim izborima.

To što je Aleksandar Vučić dobio 600.000 više glasova na predsedničkim izborima od broja glasova koje je dobila njegova stranka na parlamentarnim, objašnjava činjenicom da su birači SPS-a, Saveza vojvođanskih Mađara i nekih bošnjačkih stranaka glasali za njega.

SNS u Beogradu ima bolji rezultat nego na parlamentarnim izborima

Upitan da li je izostala podrška prvom na listi SNS-a što se tiče gradskih izbora Vučićević je rekao da lista SNS u Beogradu ima bolji rezultat nego lista na parlamentrnim izborima.

"To bi značilo nešto drugo. Međutim, biće intersantno porediti rezultat SNS na Novom Beogradu u odnosu na prethodne izbore ili SPS na Novom Beogradu. Neki analitičari tvrde da se deo birača koji je nekada glasao za Šapića otišao ka SPS-u", pojasnio je on.

Govoreći o regularnosti izbora on je naveo da bi se sada, posle promene Ustava, moglo očekivati da Tužilaštvo pokrene postupke za sve što se dešavalo u izbornom danu i da neko zavši u zatvoru, ali da će se i ovog puta sve zaboraviti.

Komentari (0)

Talk of the town