Izbori 2022

Panović za Euronews Srbija: Beograd majka svih bitaka, ostavlja se prostor za kalkulacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2022

-

18:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Zoran Panović iz Demostata je za Euronews Srbija rekao da su rezultati izbora ove godine sporo stizali, kao i da nije bilo “bržih” rezultata koji su stizali od partija. On je ocenio da je SPS zabeležio uspeh i da su birači te stranke na predsedničkim izobrima disciplinovano podržali Aleksandra Vučića, ali da su na parlamentarnim i boegradskim glasali za SPS.

"Aleksandar Vučić  ne bi pobedio u prvom krugu da nije imao jasnu podršku Ivice Dačića, koji se nije kandidovao, a da se kandidovao moguće da bi SPS imao i više glasova nego sada", istakao je on i dodao da je SPS sada ponovo pokazao veliki koalicioni potencijal.

Takođe, navodi da je Dačić "vrlo ležerno" uzimao rusofilske glasove, te da Vučić ipak "nije imao taj luksuz, da pliva u rusofiliji".

"Mislim da je sad najveća odgovornost na SNS da tu evropsku agendu održi. I posle ovih izbora je vidljivo da neka demokratija sa svim hendikepima više zavisi od Vučićeve raconalnosti nego od snage proevropske opozicije", naveo je Panović.

On je zaključio i  da opozicija nije dobro iskoristila trenutnu političku situaciju, ali da su sve stranke desnice o kojima se govorilo kao potencijalnim za prelazak cenzuza na kraju u tome uspele.

"Cenzusni baraž, kako ja kažem, prvo je mogla da pređe jedna stranka, a sad su tri od četiri. To je rezultat putinovskog opredeljenja Srbije. Da su išli zajedno to bi bilo 15 odsto glasova možda", dodao je programski direktor Demostata.

"Parlament će imati raznolikost koju nije imao"

Kako je naveo, suštinski jeste bitno što će republički parlament imati raznolikost koju prošle godine nije imao.

Ipak, navodi, očekivalo se da rezultate zvanično najpre saopšti RIK. 

"Uvek mora prvo da izađe institucija, a ovako ispada da Aleksandar Vučić prvi daje podatke", kazao je Panović.

Govoreći o lokalnim izborima, Panović je rekao da se "Beograd uzima kao majka svih bitaka". međutim, dodao je da su izbori u glavnom gradu  i izbornoj noći bili na nekoj margini dešavanja. 

"Da je bilo ko pobedio bila bi naglašena pobeda. Ostavlja se trenutak za neke kalkulacije", rekao je Panović.

Sve analize i podatke o rezulatitima pratite u našem blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town