Izbori 2022

Dimitrijević (Crta): Ponavljanje izbora na nivou Beogradu može biti samo politička odluka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/04/2022

-

11:55

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Potpuno ponavljanje izbora na nivou Beograda može biti samo politička odluka kaže za Euronews Srbija Pavle Dimitrijević iz Crte i dodaje da se za sada može govoriti samo o ponavljanju izbora na određenom broju biračkih mesta, gde su uočene nepravilnosti.

Upitan povodom navoda lidera SSP-a Dragana Đilasa, koji je rekao su oni podneli 258 prigovora, ali istovremeno pozvao i na ponavljanje celokupne izborne proceudre na nivou Beograda, Dimitrijević je rekao da je to političko pitanje. 

"Što se tiče podnetih prigovora svakako će ih biti više stotina i Gradska izborna komisija će odlučivati o njima. Što se tiče hipotetičkih ponavljanja izbora na svim biračkim mestima u Beogradu, mislim da je to političko pitanje, jer u ovom procesu koji je počeo možemo da govorimo samo o ponavljanju izbora na određenom broju biračkih mesta. Ukoliko bi se govorilo o novim izborima za Grad Beograd svakako bi to bila politička odluka i onda bismo imali raspisivanje novih izbora, što bi značilo kompletno novi proces", pojasnio je on.

Kada je reč o parlamentarnim i predsedničkim izborima, govoreći o odluci Republičke izborne komisije (RIK) da se glasanje ponavlja na više od 60 biračkih mesta, 16. aprila, on je rekao da su to nepravilnosti glasanja na predsedničkim i parlamentarnim koje su konstatovale lokane izborne komisije i poništile rezultate glasanja na tim biračkim mestima po službenoj dužnosti.

"Govorim o nepravilnostima poput nedostataka kontrolnog lista u kutiji, nepotpisanih zapisnika, više listiće nego što je broj birača koji su glasali, nepristiglim materijalima. To su razlozi za poništavanje i ponavljanje glasanja po službenoj dužnosti i to su odluke lokalnih izbornih komisija. Republička izborna komisija je juče prikupila sve to i objavila gde će biti ponovljeno glasanje na kojim biračkim mestima", pojasnio je on.

Rokovi

Upitan zašto će ponovljeno glasanje biti u subotu, a ne u nedelju on je pojasnio da se to radi samo zbog zakonskog roka. Naime, zakonom je precizirano da novi termin za glasanje mora biti u roku od 10 dana nakon donošenja rešenja o ponavljanju glasanja, te da je zbog toga određena subota 16. aprila.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Ali ono što nas tek očekuje je kako će se okončati drugi postupci zaštite izbornog prava, koji se odvijaju pred lokalnim izbornim komisijama širom Srbije, te je moguće da imamo neka kasnija ponavljanja izbora na nekim biračkim mestima", naveo je on.

Rok za prijavu nepravilnosti Gradskoj i lokanim izbornim komisijama istekao je sinoć u 20 sati, a Dimitrijević pojašnjava da komisije imaju rok od 72 sata (3 dana) da odluče o tim podnetim prigovorima. Podnosilac prigovora, kako je naveo, ako nije zadovoljan odlukom komisije ima pravo žalbe Upravnom sudu u roku od 72 sata. 

Kada je reč o parlamentarnim i predsedničkim izborima, situacija drugačija. Na odluku lokalnih izbornih komisija podnosilac zahteva za poništavanje glasanja može da uputi žalbu Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 72 sata, koji ima isti taj rok da odluči o žalbi.

Pojašnjava i da za Upravni sud postoji rok u kom mora da se izjasni i to tako što će prigovor na ponovno odlučivanje vratiti Gradskoj izbornoj komisiji ili može da reši spor i eventualno naloži ponavljanje glasanja.

Lake i teške greške

Upitan da prokomentariše odluku Gradske izborne komisija o ispravljanju lakih i teških grešaka i koliko to može da utiče na izbornu kombinatoriku, on je podsetio da je ishod toga ponavljanje izbora na pet biračkih mesta u Beogradu, na kojima se nisu mogli utvrditi rezultati izbora i da su to bile računske greške.

RINA

 

"Zakonski osnov postoji da opštinske izborne komisije, odnosno Gradska izborna komisija sada sa predstavnicima biračkih odbora proverava i sadržaj samih vreća, glasačkih listića ne bi li utvrdila da li postoje slaganja ili neslaganja sa zapisnikom o radu biračkih odbora. Sada imamo i rešenja o ispravljanju zapisnika na osnovu izvršenog uvida", pojasnio je on.

Govoreći o nepravilnostima koje je CRTA zabeležila u izbornom danu on je naveo da je na pet odsto biračkih mesta bilo kontinuiranih nepravilnosti, ali da to nije moglo da utiče na konačne rezultate.

"Zabeležili smo i druge nepravilnosti kao što je nepravilno uređeno biračko mesto (18 odsto), paralelne evidencije birača, narušena tajnost glasanja. U 11 odsto slučajeva biračima nije omogućeno da glasaju posle 20 sati. Tokom izbornog dana imali smo sedam prijava policiji, o nezakonitim radnjama ispred biračkih mesta, govori o jasnim indicijama  - kupovina glasova. Policija izašla na teren. Bilo je osam slučajeva pritisaka na naše posmatrače", rekao je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town