Izbori 2022

Antonijević: Međustranački dijalog unapredio izborne procese

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2022

-

14:41

Antonijević: Međustranački dijalog unapredio izborne procese
Euronews/Printscreen - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Međustranački dijalog unapredio je izborne procese, doprineo velikoj izlaznosti građana na izbore i omogućio da neke stranke koje ranije nisu razgovarale, sada imaju priliku da zajedno sednu za sto i razgovaraju o formiranju buduće Vlade u Srbiji, rekao je danas za Tanjug pravnik Milan Antonjević.

Antonijević je podsetio da međustranački dijalog ima nekoliko nivoa, od onog koji je započet 2019. na Fakultetu političkih nauka do kasnijih etapa razgovora sa evropskim Parlamentom.

"Međustranački dijalozi doveli su do pomaka, neki zakoni su menjani, neki su menjani pred izbore. Ono što smo videli na ovim izborima, jeste proizvod međustranačkog dijaloga, a to je veća mogućnost stranaka u medijima da predstave svoje stavove, barem u ovom periodu neposredno pred izbore, kada smo imali međunarodne posmatrače i veliki broj posmatrača iz domaćih organizacija", rekao je Antonijević.

Dodao je da će sada, neke stranke koje nisu razgovarale, možda sesti za sto i govoriti o budućoj vladi, što je, zaključio je, negde i bio cilj međustranačkog dijaloga. Antonijević je poručio da se u Srbiji nadalje očekuje reforma izbornog sistema i svih uočenih nedostataka, kako bi se sprečio svaki pritisak na birače i zloupoteba javnih resursa u kampanji.

Takođe, istakao je da reforme podrazumevaju da mediji budu više balansirani i ne zauzimaju agresivne stavove, kao i da političke stranke na proces glasanja gledaju dugoročnije, a ne samo "od danas do sutra".

"Cilj međustranačkog dijaloga je da Srbija bude uređena demokratska zemlja i da građani znaju šta znači svaki glas, što su pokazali i velikom izlaznošću na ovim izborima", kazao je Antonijević.

Na pitanje kako će izgledati budući parlament, Antonijević je ocenio da će novi saziv umnogome doprineti demokratskoj slici Srbije.

"Parlament će izgledati onako kako i treba da izgleda parlament u demokratski uređenoj zemlji, a to je da su prisutni različiti blokovi, da se iznose različiti stavovi, a neke odluke da se donose dvotrećinskom većinom", objasnio je Antonijević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town