Izbori 2022

RIK odbio još tri prigovora: Jedan odbačen, dva ocenjena kao nedozvoljena

Komentari

Autor: Fonet

19/04/2022

-

16:47

RIK odbio još tri prigovora: Jedan odbačen, dva ocenjena kao nedozvoljena
Euronews/Aleksa Boljanović - Copyright Euronews/Aleksa Boljanović

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija (RIK) odbila je na današnjoj sednici prigovor kandidata za poslanika izborne liste "Moramo" Željka Rajčevića protiv rešenja Opštinske izborne komisije (OIK) Apatin, kao neosnovan, a odbacila prigovore Ognjena i Nevene Đerić.

Zamenik člana RIK Maja Pejčić rekla je da je Rajčević podneo prigovor protiv rešenja OIK Apatin, od 13. aprila, kojim je odbačen njegov zahtev za poništavanje glasanja na biračkom mestu 17, u opštini Apatin.

Pejčić je rekla da je prigovor podnet protiv preduzetih radnji u sprovođenju izbora koje su, kako on tvrdi, bile nepravilne, a odnose se na glasanje van biračkog mesta, utvrđivanje rezultata izbora na tom biračkom mestu i vođenja procesa tokom izbornog dana.      

Republička izborna komisija odbacila je, kao nedozvoljene, prigovore Ognjena i Nevene Đerić iz Lazarevca. 

Sekretar RIK Srđan Smiljanić rekao je da je Komisija 18. aprila primila prigovore birača Ognjena i Nevene Đerić u kome tvrde da su 11. marta ove godine mejlom predali zahtev za glasanje u inostranstvu, a da su 19. marta obavešteni da njihov zahtev nije mogao da bude prosleđen RIK sa naznakom da je "mejl završio u pogrešnom folderu i da je to uočeno tek nakon roka za zatvaranje biračkih spiskova".          

On je rekao da pitanja koja se odnose na vođenje i ažuriranje jedinstvenog biračkog spiska nisu predmet Zakona o izboru narodnih poslanika, već Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.  

Smiljanić je naveo da RIK nije nadležan za pitanje ostvarivanje prava birača da budu upisani u jedinstveni birački spisak za glasanje prema mestu boravišta u inostranstvu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town