Izbori 2022

Predsednik GIK: Prvo odluke o novim prigovorima, pa konačni rezultati

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2022

-

11:02

Predsednik GIK: Prvo odluke o novim prigovorima, pa konačni rezultati
Predsednik GIK: Prvo odluke o novim prigovorima, pa konačni rezultati - Copyright Fonet

veličina teksta

Aa Aa

Iako se očekivalo da Gradska izborna komisija (GIK) konačne rezultate beogradskih izbora utvrdi početkom naredne sedmice, prigovori koje je podnela koalicija Ujedinjeni za pobedu Beograda prolongiraće taj proces.

Sednica GIK-a na kojoj će se odlučivati o prigovorima biće održana u ponedeljak, 2. maja, najavio je predsednik GIK-a Zoran Lukić.

"Očekivali smo da početkom sledeće nedelje utvrdimo ukupne, konačne rezultate beogradskih izbora i da okončamo ovaj izborni ciklus", kaže Lukić za Tanjug, dodajući da će se na rezultate ipak sačekati dok se ne reši po poslednjih prigovorima.

Podseća da su izbori za odbornike Skupštine grada Beograda raspisani 15.februara, što znači da izborni proces traje već dva i po meseca.

"Imali smo više od 500 prigovora na rad koji su odbijeni kao neosnovani i više od 270 žalbi Upravnom sudu, koji je od toga 260 odbio kao neosnovane, dok je oko 13 žalbi prihvatio", rekao je Lukić.

Sud je doneo pravosnažne odluke, po kojima je GIK postupao, ne očekujući, kaže, da će neko na to imati potrebu da piše nove prigovore.

Odluke GIK-a su, kaže, bile u skladu sa zakonom, u postupku izvršenja sudskih presuda.

"Ponovo se sada nastavlja napad na Komisiju, posebno na Stručnu službu, koja dva i po meseca danonoćno radi i već je dovoljno opterećena. Očekujem da će i novi prigovori, imajući u vidu njihov "templejt" (template) izgled, biti odbijeni i da ćemo moći da utvrdimo konačne rezultate izbora", rekao je Lukić.

Na pitanje koliko će se čekati na nove rezultate, ukoliko GIK odbije prigovore, Lukić je objasnio da ide pravo žalbe na tu odluku, da se moraju sačekati "sve zakonske mogućnosti koje liste imaju, tri dana, pa četiri dana, pa možemo da dočekamo i jun mesec".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town