Izbori 2022

Kada će biti proglašeni konačni rezultati izbora u Beogradu?

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

15:01

Kada će biti proglašeni konačni rezultati izbora u Beogradu?
Kada će biti proglašeni konačni rezultati izbora u Beogradu? - Copyright beograd.rs

veličina teksta

Aa Aa

Konačni rezultati beogradskih izbora trebalo bi da budu objavljeni sledeće nedelje, prema zakonom predviđenom roku, izjavio je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.

"Očekujemo da će konačni rezultati beogradskih izbora biti proglašeni u zakonom predviđenom roku, da prođe tri dana za prigovore, do 29. aprila, a nakon toga nam je rok 96 sati da utvrdimo ukupne rezultate, što ćemo u skladu sa zakonom i učiniti", rekao je Lukić za Tanjug.

Naveo je da je sud do sada odbio 246 žalbi na sprovođenje glasanja na biračkim mestima, a da je još 10 žalbi odbačeno kao nedozvoljeno.

"To je oko 260 žalbi koje je sud odbio, kao što smo mi i govorili da će biti, imajući u vidu kvalitet, značaj i sam način pisanja tih žalbi, koje su bile slične kao i prigovori koji su stavljeni na glasanje na biračkim mestima", rekao je Lukić.

Naveo je da je sud usvojio 15 žalbi koje se ne odnose na glasanje na biračkom mestu, već na ispravljanje zapisnika o radu biračkog odbora što je, podseća, novina u zakonu.

"To su ispravke koje se vrše na samom biračkom mestu, dakle kad ne mogu da se vrše prilikom primopredaje nego GIK ispravlja lake i teške greške, odnosno ispravke zapisnika koje su rađene na osnovu uvida u birački materijal po prigovorima podnosioca prigovora", rekao je Lukić.

Naveo je da su sinoć na sednici GIK-a postupili po nalozima suda, utvrdili tačne podatke o ispravkama zapisnika i doneli nove odluke koje su, uveren je, zasnovane na zakonu i prema nalozima suda, kao i da na to više neće biti ulagano "pravnih lekova".

"Sledeća stvar je da utvrdimo konačne rezultate beogradskih izbora, a posle toga da dodelimo mandate odbornicima u skladu sa zakonom", rekao je Lukić i dodao da kada se utvrde mandati, predsednik Skupštine grada Beograda iz bivšeg saziva ima rok od 10 dana da zakaže konstitutivnu sednicu.

Kako će biti raspodeljeni mandati?

Konstitutivna sednica se održava u roku od 30 dana od kada se utvrde ukupni rezultati izbora, podsetio je Lukić, i dodao da se tada postavlja sekretar i bira predsednik skupštine nakon čega je mesec dana rok za izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća, čime se smatra da je Skupština grada Beograda u potpunosti konstituisana.

Izbori za Skupštinu grada Beograda održani su 3. aprila, a u međuvremenu su ponovljeni u dva navrata, 16. aprila na četiri biračka mesta, a zatim i 21. aprila na još dva.

Prema preliminarnim rezultatima izbora koje je GIK objavio, lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" osvojila je 38,15 odsto glasova, odnosno 48 mandata, dok je lista "Ivica Dačić premijer Srbije, Toma Fila gradonačelnik Beograda" osvojila 7,01 odsto glasova, pa će imati osam mandata.

Lista "Vladeta Janković - Ujedinjeni za pobedu Beograda" brojaće u gradskoj skupštini 26 mandata, jer je osvojila 21,2 odsto glasova.

Zavetnici će u narednom sazivu beogradskog parlamenta imati četiri odbornika, zahvaljujući 3,52 odsto osvnojenih glasova, a koalicija oko DSS-a "Nada za Beograd" sedam odbornika, sa osvojenih 6,28 odsto glasova.

Koalicija "Moramo - za dobar grad" osvojila je 10,75 odsto glasova, što joj donosi 13 mandata.

Za listu Dveri-POKS glasalo je 3,4 odsto Beograđana koji su izašli na izbore, pa su predstavnicima tih stranak pripala četiri mandata.

Komentari (0)

Talk of the town