Izbori 2022

Izborni proces i dalje traje: Kakvi su rokovi i kada će biti poznati konačni rezultati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/04/2022

-

08:15

Izborni proces i dalje traje: Kakvi su rokovi i kada će biti poznati konačni rezultati
Izborni proces i dalje traje: Kakvi su rokovi i kada će biti poznati konačni rezultati - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

I posle skoro tri nedelje od održanih izbora u Srbiji, izborni proces i dalje traje. Iako se očekuju konačni rezultati izbora 2022. godine, zbog ponavljanja izbora će se na to još sačekati.

Naime, 3. aprila održani su opšti izbori u Srbiji, glasalo se za predsednika, poslanike, kao i za gradske i opštinske odbornike u nekoliko gradova i opština.

Nakon toga, 16. aprila održano je ponovljeno glasanje na svim nivoima na različitim biračkim mestima u Srbiji, a 21. aprila ponovljeno glasanje održano je na dva biračka mesta u Beogradu, na izborima za gradske odbornike.

Očekuje se ponavljanje na još jednom biračkom mestu na parlamentarnim izborima 28. aprila.

Ono što se sada čeka su konačni rezultati izbora. Iako postoje zakonski rokovi, kako za rezultate, tako i za ono što sledi kasnije, još traju izborni procesi, glasanje i odlučivanje o prigovorima, te se i rok za konačne rezultate pomera.

Proces i dalje traje

Kada je reč o predsedničkim izborima, u subotu 16. aprila, ponovljeni izbori održani su na 35 biračkih mesta. Na izborima za poslanike, glasanje je istog dana ponovljeno na 54 biračka mesta.

Glasanje još nije potpuno završeno jer će parlamentarni izbori biti održani na još jednom biračkom mestu u Bujanovcu, 28. aprila. Takođe, još traju procesi pred Upravnim sudom o prigovorima, te postoji mogućnost da dođe do novog ponavljanja glasanja na nekom od biračkih mesta.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Prema zakonskim odredbama, lokalna izborna komisija ima 96 sati od zatvaranja biračkih mesta da bez odlaganja dostavi  Republičkoj izbornoj komisiji zbirni izveštaj o rezultatima glasanja koji sadrži broj birača upisanih u birački spisak, broj birača koji je izašao na izbore, broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkim kutijama, broj nevažećih glasačkih listića, broj važećih glasačkih listića i broj glasova koje je dobila svaka izborna lista.

Nakon toga, RIK takođe ima 96 sati da objavi rezultate glasanja. Međutim, početak roka od 96 sati zavisi od toga da li će biti prigovora na rezultate. To bi značilo da je maksimalni rok za objavljivanje rezultata osam dana od održavanja izbora, ali se u slučaju prigovora može odužiti. I rezultati će, prema trenutnoj situaciji, biti poznati tek tokom maja.  

Zbirni rezultati se objavljuju na sajtu RIK-a, ako i u "Službenom glasniku".

Konstitutivna sednica Narodne skupštine mora da se održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, a saziva je predsednik prethodnog skupštinskog saziva. To znači da bi parlament mogao da bude konstituisan tek tokom leta.

Beogradski izbori

Izborni proces i dalje traje i kada su u pitanju beogradski izbori. U subotu 16. aprila  ponovljeno je glasanje na četiri biračka mesta. Od 5.804 upisanih u građana u birački spisak na glasanje je izašlo njih 2.666 što čini 45,93 odsto, podaci su organizacije Crta.

Takođe, glasanje je na dva biračka mesta ponovoljeno i u četvrtak 21. aprila, te nakon tih izbora postoji rok za prigovore o glasanju na tim mestima.

Istovremeno, još traju procesi odlučivanja o ranijim prigovorima na glasanje za odbornike beogradske skupštine. Upravni sud do sada je odlučivao o 264, od kojih je 15 usvojeno.

Fonet

 

Gradska izborna komisija ima rok od 96 sati da objavi ukupne rezultate izbora, a taj rok počinje da teče od trenutka kada se završe svi pokrenuti pravni procesi.

Najkasnije 30 dana od dodele mandata gradskim odbornicima mora se održati konstitutivna sednica gradske skupštine.

Nakon formiranja Skupštine, odbornici bi trebalo da izaberu gradonačelnika iz svojih redova. Međutim, kako se o ponavljanju izbora invenzivno govori, postavlja se pitanje koliko će vremena proći od konstituisanja nove vlasti, pa i privremene, do potencijalnih novih izbora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town