Politika

Vučić: Konsultacije o novoj vladi krajem maja ili čim položim zakletvu

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2022

-

10:00

Vučić: Konsultacije o novoj vladi krajem maja ili čim položim zakletvu
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se za početak konsultacija u vezi nove Vlade čeka odluka pravnika da se vidi da li je moguće to učiniti pre isteka njegovog prvog mandata ili se mora sačeta da mu počne drugi predsednički mandat.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, a nakon sastanka sa rukovodstvom kompanije Stelantis, naveo da će ukoliko bude moguće da započne razgovore sa političkim partijama u toku prvog mandata, konsultacije biti najverovatnije u drugoj polovini maja, a ako ne, onda odmah posle polaganja zakletve u Narodnoj skupštini i početka drugog predsedničkog mandata.

"Čekam konačno viđenje naših pravnika, kada se sve procedure završe da vidimo da li moram da čekam istek prvog mandata 31. maja jer mi tek tada počinje drugi predsednički mandat. U zavisnosti od toga, ako je moguće u okviru prvog onda bi to bilo u drugoj polovini maja, a ako ne, odmah čim položim zakletvu u Narodnoj skupštini", kazao je predsednik.

Ističe da je od velike važnosti da se što pre započne sa razgovorima i da se postigne dogovor o, kako kaže, najboljoj mogućoj vladi koja bi se uhvatila u koštac sa problemima.

Moramo da se vratimo na razmišljanje o svojoj budućnosti

Vučić je istakao je danas da se Srbija mora vratiti na kolosek razmišljanja o svojoj budućnosti dodajući da je naša zemlja mala kako bi rešavala svetske probleme.

"Mi moramo da se vratimo na kolosek razmišljanja o svojoj budućnosti, suviše smo mali da bismo rešavali sve svetske probleme iako znam da to nekim ljudima kada je bez posledica deluje kao najlakše i najzanimljivije, ali mi moramo da radimo", kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara, a nakon sastanka sa rukovodstvom kompanije Stelantis.

Kako kaže, to je i razlog što je zamolio premijerku Anu Brnabić da se svi posvete domaćim stvarima, da rade snažnije, jače, više nego obično.

"Tako bismo sve probleme sa kojima se ceo svet suočava mogli da savladamo", kazao je.

Najavio da će u subotu prisustvovati velikom događaju u Batajnici, da će se u nedelju u Donjoj Gradini obeležiti Jasenovačke žrtve, zatim 3. maja predsednik će biti u Grčkoj, a 4. maja u Nemačkoj gde očekuje i moguć susret sa kancelarom Olafom Šolcom.

Petog i šestog maja, kako kaže, očekuju ga važni sastanci u Srbiji, a i nakon toga.

"Teška je agenda, ali u svakom slučaju moramo da radimo više i snažnije da bismo uspeli da izguramo sve", navodi.

Premijerka danas pregovara s mlekarima

Vučić je rekao i da sada svakodnevno ima sastanke sa premijerkom Anom Brnabić o ključnim pitanjima i dodaje da danas nisu samo pitanja robnih rezervi, već svih poljoprivrednih proizvoda.

U tom smislu, podseća da su već bili pregovori sa mlekarima i najavljuje da će premijerka te pregovore nastaviti danas.

"Puno je problema jer kada cena nafte skače u svetu, a mi ne možemo na to da utičemo, kada skače cena gasa, ne možete da utičete na to, to utiče i na sve ostale proizvode i to su naši problemi sa kojima se suočavamo", kazao je predsednik.

Najavio je i da će se sutra ili prekosutra obratiti javnosti o svim problemima sa kojima se trenutno suočava naša zemlja.

Podsetimo, kompanija Stelantis i država Srbija potpisali su danas ugovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u fabrici Fijata u Kragujevcu.

Kompanija Stelantis i država Srbija potpisali su danas ugovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u fabrici Fijata u Kragujevcu.

Komentari (0)

Srbija