Aktuelno iz kulture

Omaž "Zvezdanoj noći" u Bosni i Hercegovini: Van Gogovo remek-delo inspirisalo nastanak parka u Visokom

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Klix.ba

21/09/2023

-

08:18

Omaž "Zvezdanoj noći" u Bosni i Hercegovini: Van Gogovo remek-delo inspirisalo nastanak parka u Visokom
Tanjug AP/Armin Durgut - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Jedno od najpoznatijih remek-dela Vinsenta Van Goga "Zvezdana noć" inspirisalo je Halima Zukića iz Visokog u Bosni i Hercegovini da na 70 hektara površine napravi park koji, gledano iz vazduha, neodoljivo podseća na karakteristične motive tog dela.

Među vrtlozima boja raznovrsnih zasada nalaze se uređeni putevi i 12 jezera koja se prirodno filtriraju, a u planu je i izgradnja kompleksa sa raznovrsnim turističkim sadržajima.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

Prostor se nalazi 12 kilometara od autoputa u čistoj prirodi, a kako je Zukić ranije ispričao za Klix.ba, tokom gradnje pristupnih staza i svih drugih sadržaja maksimalno se vodilo računa o očuvanju prirode i svakog drveta. 

"Bosna je prelepa zemlja, prepuna prirodnih lepota. Ono što je dostupno čoveku u velikoj meri je oskrnavljeno. Ovo je relativno blizu civilizacije, 12 kilometara od autoputa, ali priroda je netaknuta i prioritet imaju oni koji su ovde bili pre nas - priroda i životinje. Mi smo uljezi i koliko god bili pažljivi, remetimo njihov svet, tako da nastojimo što manje skrnaviti prirodu", rekao je tada Zukić.

Tanjug AP/Armin Durgut

 

"Zvezdana noć" je jedna od najpoznatijih slika Vinsenta van Goga i označava odlučan zaokret ka većoj slobodi mašte u njegovoj umetnosti. Slikana u junu 1889. godine, ona prikazuje pogled noću iz prozora sobe sanatorijuma u Sen Remiju u Provansi u južnoj Francuskoj, iako je slikana po sećanju tokom dana. Od 1941. godine ova slika je u stalnoj kolekciji Muzeja moderne umetnosti u Njujorku.

Komentari (0)

Kultura