Aktuelno iz kulture

"Poveznica sa precima": Prva izložba holandskog umetnika Remija Jungermana u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

22:40

"Poveznica sa precima": Prva izložba holandskog umetnika Remija Jungermana u Srbiji
"Poveznica sa precima": Prva izložba holandskog umetnika Remija Jungermana u Srbiji - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Izložba “Linijom do iskona” holandskog umetnika Remija Jungermana, poreklom iz Surinama, otvorena je večeras u Galeriji "Dots" i trajaće do 18. novembra.

Na prvoj izložbi u Srbiji, Jungerman se predstavlja radovima nastalim tokom proteklih 16 godina, koji obuhvataju umetničke medije od skulpture, preko zidnih i prostornih instalacija, kolaža, panela i sito štampe, do video rada.

Posetioci mogu videti rad “Captain Broos” iz 2007, a među zidnim instalacijama, karakterističnim za Jungermanov opus, izdvajaju se  “Orgade” (2008), “Wise words” (2010) i “Rite of Passage” (2013).

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Jungerman je rekao Tanjugu da mu je u prvom susretu sa srpskom publikom bilo važno da pokaže ne samo skore radove, nego i one stvorene tokom vremena, "kako bi ljudi razumeli odakle razne stvari dolaze".

Najkasniji eksponati su vrlo minimalistički paneli, sa dosta tekstilnih elemenata, a Jungerman kaže da i takvi u sebi nose slojeve njegovih ranijih radova i u osnovi "počivaju u verskoj praksi surinamskog naroda i poveznica su sa precima".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Jedan od nosećih radova beogradske izložbe je video rad “Broos” sastavljen od fotografija i kratkih filmskih isečaka snimljenih tokom ritualnih aktivnosti potomaka maronske zajednice Bakabusi.

Film nosi ime po Jungermanovom pretku Brosu, vrhovnom poglavici i borcu za slobodu, a umetnik ističe da, time "pokušava da ispriča širu priču".

Jungerman prilazi umetnosti modernistički, ali dodaje da mu je početna tačka geometrija nastala na afričkom kontinetu, koja je potom prešla u obe Amerike.

"Pokušavam da posmatram stvari na drugi način. Ne od modernizma, nego od uticaja geometrije afričkog kontineta na Amerike", istakao je umetnik. 

Jungermanu je duhovnost važna, odnosno afro-surinamska Vinti vera, gde su dva osnovna elementa tekstil i glina.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Koristim dosta značenja iz obreda. Glina je materijal koji se koristi za čišćenje tokom obreda. Moj radni postupak je obredni posupak. Radovi su ostaci tog postupka", naveo je umetnik.

Jungerman je privukao globalnu pažnju kada je nastupio 2019. godine kao predstavnik Holandije na Bijenalu u Veneciji, sa prostornom instalacijom “Visiting Deities”, zajedno s radovima umetnice Iris Kensmil. 

Nakon toga usledile su brojne samostalne muzejske i galerijske izložbe među kojima je ona u muzeju Stedelijk u Amsterdamu (2021–2022), kao i međunarodne nagrade i priznanja, među kojima se izdvaja nagrada za umetnost “Dr A.H. Heineken”, najprestižnija nagrada za vizuelnu umetnost u Holandiji, koju je dobio 2022. godine.

Izložbu je podržala Ambasada Holandije, a kustoskinje su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura