Aktuelno iz kulture

Preminuo reditelj Jagoš Marković

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2023

-

18:50

Preminuo reditelj Jagoš Marković
Preminuo reditelj Jagoš Marković - Copyright Tanjug/Bojan Stekić

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Jagoš Marković preminuo je danas u 58. godini, rečeno je Tanjugu u Narodnom pozorištu.

Jagoš Marković bio je jedan od od najistaknutijih pozorišnih reditelja u regionu.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj bio od 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike: "Učene žene", "Hasanaginica", "Gospođa ministarka", "Pokondirena tikva", "Antigona", "Pepeljuga" i "Figarova ženidba". U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je više od 50 predstava, a među najznačajnijim su "Romeo i Julija", "Kate Kapuralica", "Dekameron dan ranije, "Lukrecija iliti Ždero", "Skup", "Bogojavljenska noć", "Govornica", "Sumnjivo lice", "Uobraženi bolesnik", "Tako je ako vam se tako čini", "Porodicne priče", "Gospoda Glembajevi", "Jesenja sonata", "Galeb", "Zora na istoku", "Naši sinovi", "Svinjski otac", "Hasanaginica", "Tartif", "Hekuba"...

Rođen je u Podgorici 1966. godine.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Gojković: Markovića pamtimo po bezuslovnoj ljubavi prema pozorištu

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković uputila je saučešće povodom smrti Jagoša Markovića u kojem navodi da će lik i delo cenjenog reditelja ostati da živi u srcima pozorišnih radnika, pozorišne publike i svih koji su imali čast da ga poznaju.

"Sa velikom tugom sam primila vest o preranoj smrti Jagoša Markovića, jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja u našoj zemlji i regionu. Svevremenske i dugovečne predstave koje je režirao u Narodnom pozorištu osvajale su i osvajaju srca publike kako u Srbiji, tako i na međunarodnoj sceni. Ostavio je neizbrisiv trag u našem nacionalnom teatru ali i u inostranim pozorištima u kojima je režirao desetine predstava" navodi Gojković.

Gojković naglašava da ćemo "Markovića pamtiti po retkom talentu, vrhunskom profesionalizmu i besuslovnoj ljubavi prema pozorištu koju je usađivao u svaku predstavu koju je režirao" "Porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima Jagoša Markovića upućujem najisrenije saučešće. Neka mu je večna slava", piše Gojković.

BDP: Otišao je jedan od najvećih

Na vest o iznenadnoj smrti pozorišnog reditelja Jagoša Markovića (1965-2023) večeras su od njega počeli da se opraštaju dirljivim porukama na društvenim mrežama brojni saradnici i poštovaoci.

"Otišao je jedan od najvećih, jedan od onih koji nas je inspirisao i budio u nama ono najbolje. Otišao je baš večeras, kada je trebalo da odigramo 'Sumrak bogova', predstavu koju je režirao i koja nam je obasjala put nove ere BDP-a. Zauvek naš jedan jedinstveni, neponovljivi Jagoš", kaže se na fejbuks strani Beogradskog dramskog pozorišta.

Ambasador Evropske unije Emanuel Žiofre je napisao na svom tviteru da nas je napustio "veliki srpski pozorišni reditelj", koji je bio "velikan teatra koji će u umetnosti ostaviti neizbrisiv trag".

Goncić: Otišao je pozorišni genije

Direktor Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Bule Goncić rekao je Tanjugu da otišao pozorišni genije čije su predstave obeležile istoriju teatra, povodom smrti reditelja Jagoša Markovića. Goncić naglašava da su generacije poštovalaca pozorišta uživale u predstavama Jagoša Marković.

"Njegove predstave su bile posebne...Drugačije...Kolege su umele da kažu da je scena bila "puna pozorišta" u njegovim predstavama. Odlazak Jagoša Markovića je veliki udarac za našu kulturu i pozorišnu igru. Pamtićemo ga kao nesumnjivog genija" kazao je Goncić.

Vučković: Napustio nas je zauvek reditelj velike energije

Glumac Aleksandar Vučković rekao je Tanjugu da nas je zauvek napustio reditelj velike energije od kojeg je dosta naučuio od tetarskoj igri, povodom smrti reditelja Jagoša Markovića. Vučković je sarađivao sa Markovićem u procesu nastajanja predstave "Divlje meso" u Beogradskom dramskom pozorištu.

"Jagoš Marković je imao izrazitu energiju i svi smo mislili da će živeti 120 godina. Vest me je zatekla pola sata pre početka predstave "Zona Zamfirova" u Pozorištu na Terazijama...Delim veliki šok sa kolegama... Jagoš Marković je jedan od simbola istorije pozorišta na našim prostorima" kaže Vučković. Kako kaže, iskustvo nastajanja predstave koju režira Jagoš Marković za njega ima neprocenjivu vrednost. "Mnogo sam naučio o pozorišnoj igri u tom procesu...Žao mi je što je Marković otišao" kaže Vučković.

Ejdus: Napustio nas je reditelj koji je umeo da prepozna dar i da ga podrži

Glumica Vanja Ejdus kazala je Tanjugu da je nas je napustio reditelj koji je imao hrabrost da mladim ljudima poveri velike stvari i koji je umeo da prepozna dar i da ga podrži, povodom smrti Jagoša Markovića. Vanja Ejdus je sarađivala sa Markovićem u radu na predstavi "Ožalošćena porodica" u Narodnom pozorištu u Beogradu.

"Neuhvatljivi , neukrotivi talenat, večiti dečak, radost , pozorište samo, nadahnuće... to je Jagoš. Moj prvi i najznačajniji reditelj. Neutešna sam i ne mogu da poverujem da nas je toliko prerano napustio." rekla Ejdus.

Komentari (0)

Kultura