Aktuelno iz kulture

Sindikat scenarista postigao okvirni dogovor sa studijima o okončanju štrajka

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2023

-

09:23

Sindikat scenarista postigao okvirni dogovor sa studijima o okončanju štrajka
Tanjug/AP/Ashley Landis - Copyright Tanjug/AP/Ashley Landis

veličina teksta

Aa Aa

Lideri sindikata scenarista i pisaca (WGA) i holivudski studiji postigli su u nedelju okvirni dogovor o okončanju štrajka scenarista nakon skoro pet meseci, iako još uvek nije došlo do dogovora studija i glumaca koji štrajkuju.

Udruženje pisaca Amerike objavilo je dogovor u zajedničkoj izjavi sa Alijansom filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), grupom koja u pregovorima predstavlja studije, servise za striming i produkcijske kompanije, prenosi AP.

''WGA je postigla provizorni sporazum sa AMPTP-om. Ovo je omogućila trajna solidarnost članova WGA i izvanredna podrška naše braće i sestara iz sindikata koji su nam se pridružili na linijama za proteste više od 146 dana'', navodi se u mejlu koji je sindikat poslao svojim članovima.

U saopštenju se takođe navodi da sindikat nastavlja sa pozivima ''izvršnim direktorima studija i strimera i AMPTP da se vrate za sto i sklope dogovor", koji  članovi sindikata "zaslužuju i zahtevaju'', pošto još nisu nastavljeni razgovori između predstavnika studija i Udruženja filmskih glumaca.

Dogovor o trogodišnjem ugovoru, do kojeg je došlo nakon pet maratonskih dana obnovljenih pregovora WGA i AMPTP-a, kojem su se povremeno pridružili i rukovodioci studija, moraju da odobre odbor i članovi udruženja pre nego što se štrajk zvanično okonča.

Predloženo rešenje za štrajk pisaca usledilo je nakon što su razgovori nastavljeni prošle sedmice, prvi put u mesec dana, a navodno su pregovorima direktno učestvovali izvršni direktori Diznija Bob Iger, Netfliksa Ted Sarandos i Vorner Brosa David Zaslav.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu