Aktuelno iz kulture

Nova pobuna pisaca protiv veštačke inteligencije: "Ona duguje svoje postojanje onome što smo mi napisali"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

08/08/2023

-

20:38

Nova pobuna pisaca protiv veštačke inteligencije: "Ona duguje svoje postojanje onome što smo mi napisali"
Tanjug/AP/Michael Dwyer - Copyright Tanjug/AP/Michael Dwyer

veličina teksta

Aa Aa

U ponedeljak ujutro veliki broj pisaca saznao je da su njihove knjige skenirane u okviru ogromne baze podataka i to bez njihovog odobrenja. Projekat procesora reči u klaudu poznatog kao "Shaxpir" - sajt Prosecraft - obuhvatio je više od 27.000 knjiga, poredeći i rangirajući ih prema "živopisnosti" jezika, a u bazi su se našla dela koja su objavljena pre samo mesec dana.

Nakon što su se brojni pisci pobunili protiv takvog postupka, njegov tvorac Bendži Smit uklonio je sajt sa interneta.

"Proveo sam na hiljade sati radeći na ovom projketu", napisao je Smit u svom blogu, preneo je Tech Crunch.

"Ali u međuvremenu, veštačka inteligencija je postala popularna. Dolaskom AI na scenu, ukaljana je svaka ranija upotreba mašinskog učenja, koji omogućava svakome da bez po muke imitira radove umetnika, pritom ih isključujući iz kreativnog procesa", naveo je on.

Naime, "Prosecraft" nije generativni alat veštačke inteligencije, ali su se mnogi pisci zabrinuli da bi to mogao da postane, budući da se u njemu nalazio ogroman set podataka od četvrt milijardi reči, koje je pronašao na internetu.

Selest Ing, američka spisateljica čija su dela poput "Na sve strane mali požari" i "Sve što ti nikad nisam rekla" prevedene i na srpski jezik, napisala je na Tviteru da nikada nije dala dozvolu da veštačka inteligencija uči od njenih dela, kao i da to ne bi nikad ni učinila. 

 

 

Međutim, Smit je napisao da je "verovao da poštuje duh doktrine poštene upotrebe", jer je objavljivao samo zbirne statistike i isečke iz tekstova knjiga.

Međutim, neki autori su primetili da su odlomci njihovih knjiga upotrebljeni na ovom sajtu otkrili "spojlere", odnosno detalje koji bi budućim čitaocima mogli da pokvare ugođaj čitanja knjige, što je izazvalo dodatnu frustraciju.

Mnogo dublji problem je to što takav sajt predstavlja izvor informacija za veštačku inteligenciju, koja predstavlja sve veću pretnju kreativnim industrijama.

Pisci traže nadoknade od kompanija koje se bave veštačkom inteligencijom

Tako su pre nekoliko nedelja članovi američkog Udruženja pisaca, među kojima su Margaret Atvud, Dženifer Igan, Džordž Sonders i Džodi Piko, uputili otvoreno pismo svima onima koji se bave proučavanjem i podučavanjem veštačke inteligencije. Izvršni direktori kompanija OpenAI, Alphabet, Meta, Stability AI i IBM su pozvani da traže saglasnost od pisaca za korišćenje njihovih tekstova, da adekvatno navedu autora, kada njihovi čet botovi koriste njihove tekstove i da piscima pruže adekvatnu nadoknadu za korišćenje materijala zaštićenog autorskim pravima koji je korišćen prilikom obučavanja veštačke inteligencije.

Tanjug/AP/Alastair Grant

Margaret Atvud je među potpisnicima otvorenog pisma

U pismu se pozivaju Sem Altman, izvršni direktor kompanije OpenAI; Sundar Pičaj, izvršni direktor kompanije Alphabet; Mark Zakerberg, izvršni direktor kompanije Meta; Emad Mostak, izvršni direktor kompanije Stability AI; Arvind Krišna, izvršni direktor kompanije IBM; i Satja Nadela, izvršni direktor kompanije Microsoft, da "ublaže štetu spisateljskoj profesiji" koju je veštačka inteligencija nanela.

"Generativne AI tehnologije koje su izgrađene na velikim jezičkim modelima duguju svoje postojanje onome što smo mi napisali. Ove tehnologije oponašaju i koriste naš jezik, priče, stil i ideje. Milioni knjiga, članaka, eseja i pesama koji su zaštićeni autorskim pravima predstavljaju 'hranu' za sisteme veštačke inteligencije, beskrajne obroke koje niko nije platio, dok na razvoj veštačke inteligencije trošite milijarde i milijarde dolara. Bilo bi pošteno da nam date nadoknadu za korišćenje naših tekstova, bez kojih bi veštačka inteligencija bila banalna i krajnje ograničena", naveli su pisci u svom otvorenom pismu.

Postojanje veštačke inteligencije ugrozilo je poslove i mnogim scenaristima, zbog čega je holivudski Sindikat scenarista već nedeljama u štrajku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu