Aktuelno iz kulture

Filmu "Nečista krv – greh predaka" nagrada publike na Paliću

Komentari

Autor: Euronews

24/07/2021

-

10:46

Filmu "Nečista krv – greh predaka" nagrada publike na Paliću
Filmu "Nečista krv – greh predaka" nagrada publike na Paliću - Copyright Tanjug/FEF/ Ivica Vojnić

veličina teksta

Aa Aa

Gorki List nagrada publike ovogodišnjeg 28. Festivala evropskog filma Palić dodeljena je filmu "Nečista krv - greh predaka" reditelja Milutina Petrovića, koji je bio prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa.

Film prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana "Nečista krv".

Film koji je od strane publike imenovan kao laureat Gorki List nagrade publike, dobija posebno dizajniranu statuu, a ova nagrada se dodeljuje šesti put. Prethodni laureati su bili mađarski film "Ubica čistog srca" reditelja Atile Tila, film "O telu i duši" rediteljke Ildike Enedi, belgijsko-holandska koprodukcija "Devojke", te "Jadnici" francuskog reditelja Lađa Lija i prethodne godine "Ime naroda" Darka Bajića.

Svečana ceremonija zatvaranja 28. Festivala evropskog filma Palić održana je u petak veče, kada su laureatima i dodeljene nagrade stručnog žirija.

"Nadamo se da će taj festival biti lakše napraviti nego ovogodišnji. Bilo je 130 filmova, 15 programa, 150 gostiju, i sve ono što čini festival. Da li je moglo više? Verovatno. Da li je moglo bolje? Verujte mi, nije. Imali smo prilike da vidimo najnoviju evropsku produkciju, britanske filmove, tri filma sa ovogodišnjeg Kanskog festivala, ostvarenja iz Makedonije, Mađarske i svetsku premijeru domaćeg filma, koja je i te kako napunila ovu pozornicu. Naša radost je u tome da su svi oni koji su bili na festivalu otišli sa njega zadovoljni", kazao je Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić.

Ovogodišnje, festivalsko izdanje održano je od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Preporuka za vas

Dragan Bjelogrlić uoči premijere filma "Nečista krvi-greh predaka": Nismo spremni da se suočimo sa gresima prošlosti

Komentari (0)

Kultura