Aktuelno iz kulture

Peti festivalski dan Paliću: Turski Kurdi, letonski taksista i mađarski horor

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2021

-

16:40

Peti festivalski dan Paliću: Turski Kurdi, letonski taksista i mađarski horor
Ferit Karahan - Copyright Palić Film Festival/Igor Irge

veličina teksta

Aa Aa

Horor film "Post Mortem", koji je prikazan na Festivalu evropskog filma na Paliću, ulazi u bioskopski repertoar u matičnoj Mađarskoj na jesen kad će se videti da li će ostaviti žanrovsku uticaj na tu kinematografiju, ocenio je danas njegov glavnu glumac Viktor Klem.

"Post mortem" koji prati fotografa leševa i devojčicu kako se susreću sa duhovima u ukletoj kući nakon Prvog svetskog rata, prikazan je u utorak uveče u selekciji "Novi mađarski film", a Klem je na Palićkoj konferenciji za novinare rekao da bi mu bilo zadovoljvstvo da igra i u eventualnom nastavku.

"Post mortem" reditelja Petera Bergendija je podržan velikim sredstvima države i filmskih fondova, a Klem je rekao da zbog pandemije ulazak filma u bioskope kasni godinu dana i tek će se na jesen videti da li će "publika tražiti još mađarskih horor filmova".

"Horor filmovi u Holivudu su na svetskom nivou, diktiraju tempo. Naš je krajnji rezultat, veoma sam kritičan, taj da smo 70 odsto uspeli da stignemo na međunarodni nivo, posebno sa specijalnim efektima. U nekoliko segmenata "Post mortem" više liči na evropski film", rekao je Klem.

U Glavnom takmičarskom programu Palića u utorak uveče je prikazan film "Čuvar brata svog" reditelja Ferita Karahana, koji je scenario za priču o dvojici kurdskih dečaka smeštenih u zabačeni turski internat u hladnoći Anadolije pisao u nekoliko pokušaja 2009, 2014. i 2015. godine.

"Prvi scenario nije bio baš dobar, pa sam probao ponovo... ISIS je doživljavao svoj uspon, što se negativno odrazilo po Kurde. Sve to je uticalo i na Tursku, bombe su bile svuda. Osećao sam da smo se vratili u devedesete. Seli smo i napisali ovu priču za sedam dana", rekao je Karahan palićkim novinarima.

Palić Film Festival/Igor Irge

Reinis Kalviš

U palićkoj selekciji "Paralele i sudari" u utorak je prikazan film "Noćna smena" latvijskog reditelja Reinisa Kalviša, o taksisti Mareku koji odlučuje da pobegne iz grada jer nije u stanju da se pobrine za dug prema vlasniku kompanije.

"Kada sam pravio film, hteo sam da mu ostavim izbore. Ti izbori koje on pravi, čak i tokom samo jedne noći, na neki način mogu da izmene tok njegovog života. Ali oni koje je napravio verovatno ga ne vode u drugačiju budućnost", rekao je Kalviš.

Povodom prikazivanja kratkog filma "Duga" u istoj selekciji, reditelj Aleksandar Vujović je istakao da mu je posebno zadovoljstvo što "crnogorska produkcija posle dugo godina ima svog predstavnika na Festivalu evropskog filma".

Na konferenciji za novinare održana je minuta ćutanja u čast nedavno preminule Vesne Zelenović, koja je 26 godina posećivala Palić i bila dragocena podrška svom suprugu Radoslavu Zelenoviću, direktoru Festivala evropskog filma.

Komentari (0)

Kultura