Aktuelno iz kulture

"Zlatni toranj" sa Palića odlazi filmu "Najgora osoba na svetu"

Komentari

Autor: 24sedam

23/07/2021

-

14:48

"Zlatni toranj" sa Palića odlazi filmu "Najgora osoba na svetu"
Najgora osoba na svetu - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni žiri 28. Festivala evropskog filma Palić za najbolje ostvarenje prikazano u okviru Glavnog takmičarskog programa odabrao je ostvarenje "Najgora osoba na svetu" reditelja Joakima Trira.

Žiri u sastavu: filmski kritičar Klaus Eder (Nemačka), glumica Minja Peković (Srbija), filmski reditelj Jovan Arsenić (Nemačka), filmski reditelj Kristos Nikou (Grčka) i filmska rediteljka Daria Oniščenko (Ukrajina), nagradu Zlatni toranj dodelio je "za majstorstvo korišćenja svih elemenata kinematografije u dubinskom istraživanju psihologije ljudskih odnosa u savremenom društvu".

Tanjug AP/Vianney Le Caer/Invision/AP

Renata Rajnsve za ulogu u filmu "Najgora osoba na svetu" dobila nagradu za najbolju glumicu na ovogodišnjem festivalu u Kanu

Podsetimo, na nedavno održanom festivalu u Kanu najboljom glumicom je proglašena Renata Rajnsve za ulogu u pomenutom filmu "Najgora osoba na svetu".

Promo

Iz filma "Čuvar brata mog"

Nagrada Palićki toranj za najbolju režiju pripala je Feritu Karahanu za režiju filma "Čuvar brata svojega", realizovanog u tursko-rumunskoj koprodukciji. Žiri je u obrazloženju naglasio da nagradu reditelju dodeljuje "za prefinjen način na koji otkriva društveno stanje u Istočnoj Turskoj."

Specijalno priznanje pripalo je britanskoj produkciji "Dnevnik iz Gvantanama" u režiji Kevina Mekdonalda, "za glumačku bravuru Tahara Rahima i režiju Kevina Mekdonalda zbog kojih smo osetili patnju zatvorenika u Gvantanamu", piše portal 24seda.rs.

Promo

Iz filma "Dnevnik iz Gvantanama"

Međunarodni žiri kritike 28. Festivala evropskog filma Palić, u sastavu: filmska kritičarka Ana Šturm (Slovenija), filmski kritičar Dominik Sobolevski (Poljska) i filmska kritičarka Suzana Zlatanović (Srbija), doneo je jednoglasnu odluku da za najbolji film u takmičarskom programu Paralele i Sudari odabere ostvarenje "Nun of your business" Ivane Marinić Kragić.

"Glavna nagrada za selekciju Paralele i Sudari ide odvažnom, tematski izazovnom, ali i inspirativnom, toplom i duhovitom filmu koji je duboko odjeknuo u nama. Ovo je priča o snazi ljubavi, ali i priča o neizmernoj količini hrabrosti - hrabrosti da se suprotstavimo institucijama koje i dalje tako često oblikuju i definišu naš život, hrabrosti da ustanemo za svoja prava, svoje želje, svoju ljubav i slobodu", navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Specijalno priznanje žirija kritike pripalo je filmu "Dečak" Vitalija Akimova.

Žiri FIPRESCI 28. Festivala evropskog filma Palić, u sastavu: Andoni Iturbe Tolosa (Španija), Dinu-Joan Nikula (Rumunija) i Barbara Gaser (Austrija), nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa proglasio je, takođe, film "Najgora osoba na svetu" Joakima Trira.

Kako se u obrazloženju navodi, nagrada se dodeljuje "za oporu i otrežnjujuću studiju karaktera, koja stavlja u fokus stanje savremene žene kao nesigurne ali osnažene ličnosti, u obliku vizionarskog postromantičnog filma."

Festival evropskog filma Palić večeras će biti zatvoren svečanom ceremonijom dodela nagrada na Letnjoj pozornici na Paliću, a potom će uslediti projekcija filma "Vojvoda" reditelja Rodžera Mičela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura