Aktuelno iz kulture

Projekat "Uzmi novac i beži" nije ispao kako se umetnik nadao: Sud u Danskoj odlučio da prazni ramovi nisu umetnost

Komentari

Autor: AP

27/09/2023

-

19:54

Projekat "Uzmi novac i beži" nije ispao kako se umetnik nadao: Sud u Danskoj odlučio da prazni ramovi nisu umetnost
Projekat "Uzmi novac i beži" nije ispao kako se umetnik nadao: Sud u Danskoj odlučio da prazni ramovi nisu umetnost - Copyright Tanjug/AP/Henning Bagger/Ritzau Scanpix

veličina teksta

Aa Aa

Danski umetnik Jens Haning, kome je muzej u severnoj Danskoj dao veliku svotu novca da napravi eksponat za izložbu o uslovima rada pre dve godine predao je dva prazna platna pod nazivom „Uzmi novac i beži“, prenosi AP.

Izložba je izazvala pometnju. Danski sud presudio prošle nedelje da Jens Haning mora da vrati 492.549 kruna (69.894 dolara) muzeju Kunsten u Alborgu zbog toga što je prekršio ugovor.

Njegov advokat Peter Šening rekao je u sredu da se savremeni umetnik žali na presudu i odbio je dalje komentarisanje. 

Trenutno je bez para, ali „radi se“

Muzej je 2021. naručio od Haninga da rekonstruiše dva njegova ranija dela sa novčanicama pričvršćenim na platna koja predstavljaju prosečnu godišnju platu u Danskoj i Austriji. Umesto toga, umetnik je poslao dva prazna platna za izložbu, pod nazivom „Radi se“, rekavši da umetničko delo predstavlja njegovu trenutnu finansijsku situaciju i da je zato zadržao novac.

Pored toga što mu je dao novac u evrima i novčanice danskih  kruna za umetnička dela, muzej mu je takođe platio 25.000 kruna (3.900 dolara) za njegov trud u stvaranju umetničkog dela. 

U svojoj presudi od 18. septembra, Okružni sud u Kopenhagenu je takođe odlučio da Haning može zadržati 40.000 kruna (5.676 dolara) od prvobitnog iznosa koji mu je dao muzej, što bi trebalo da predstavlja honorar umetnika za izložbu koja je održana od 24. septembra 2021. do 16. januara 2022. 

Sud je saopštio da je u ugovoru između muzeja i Haninga stajalo da će gotovina, odnosno novčanice date Haningu, biti na slikama samo privremeno tokom izlaganja radova, a da će nakon toga biti vraćene. Kada je Haning odbio da vrati gotovinu nakon završetka izložbe, muzej je

pokrenuo pravni postupak. 

Haning je negirao krivicu i insistira na tome da je proizveo umetničko delo.

Komentari (0)

Kultura