Aktuelno iz kulture

Nacionalna galerija u Londonu platiće 9,3 miliona funti za "Crvenog dečaka", sliku koja još od prvog izlaganja izaziva oprečna mišljenja

Komentari

Autor: The Guardian

25/07/2021

-

18:02

Nacionalna galerija u Londonu platiće 9,3 miliona funti za "Crvenog dečaka", sliku koja još od prvog izlaganja izaziva oprečna mišljenja
Dečak u crvenom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalna galerija u Londonu objavila je da će otkupiti "Portert Čarlsa Vilijama Lambtona" s potpisom britanskog slikara Tomasa Lorensa. Ovo delo, poznato i pod nazivom "Crveni dečak", izaziva oprečna mišljenja još od kad je premijerno izloženo u Kraljevskoj akademiji 1825. godine.

Nacionalnoj galeriji slika je ponuđena iz privatne kolekcije za 9,3 miliona funti, a prema pisanju Guardiana, budžet za kupovinu "popunili su" američki prijatelji ustanove u Londonu, te putem drugih donacija. Fond za umetnost učestvuje sa 300.000 funti, a iz galerije navode da će plaćati na rate i u potpunosti otkupiti sliku do kraja godine.

Kako su za sada planovi, "Crveni dečak" će se naći pred publikom početkom naredne godine i to posle konzervacije.

U Nacionalnoj galeriji navode da bi ova vest mogla biti "ostvarenje sna za sve one koji vole britansku umetnost", te da je ovo bila "jedinstvena prilika da se nabavi izuzetno važna slika jednog od najboljih evropskih portretista s početka 19. veka, a koja je od izuzetnog značaja za britansko nacionalno nasleđe".

Ipak, mišljenja o ovom delu Tomasa Lorensa su veoma podeljena - za jedne je slika mučna, za druge predivna. Ali bez obzira kom se mišljenju priklonili, činjenica jeste, podseća britanski list, da je slika vrlo poznata i mnogo puta do sada reprodukovana. Između ostalog, slika "Crveni dečak" se 1967. našala kao prva ikada slika na britanskoj poštanskoj markici.

Gabriele Finaldi, direktor Nacionalne galerije, ističe izuzetnu snagu "Crvenog dečaka" u tehničkom pogledu, istovremeno način na koji je dirljivo predstavljen mladić koji postaje svestan sebe. Za njega nema sumnje da će slika privući mnoge posetioce.

Međutim, žestoke kritike pojavile su se u javnosti 2010. godine, kada se ovo delo Tomasa Lorensa našlo pred Britancima i to u okviru izložbe portreta čuvenog slikara upravo u Nacionalnoj galeriji. Mediji su tada prenosili utiske posetilaca koji su bili, najblaže rečeno, razočarani onim što su imali priliku da vide. Pojedini su čak Lorensa nazivali "najgorim portretistom dece u istoriji umetnosti".

Ime Tomasa Lorensa (1769-1830) ovog jula se pominjalo često u medijima i zbog "Glave medveda" Leonarda da Vinčija, budući da je ovaj britanski slikar bio vlasnik te, ispostaviće se, izuzetno vredne skice. 

"Glava medveda" bilo u vlasništvu Lorensa sve do njegove smrti, a potom je crtež otišao u ruke trgovca Samujela Vudburna, koji je potom prodao da Vinčijevo delo za 3,5 dolara.

Skica-crtež, nastalo 1480. na ružičasto-bež papiru veličine 7x7 santimetara, nedavno je na aukciji prodato za rekordnih 8,8 miliona funti.

Komentari (0)

Kultura