Aktuelno iz kulture

Luka Grbić: Serija "Poseta" je psihološki duboka i dramatična

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

23:31

Luka Grbić: Serija "Poseta" je psihološki duboka i dramatična
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Luka Grbić koji je govorio o svojim ulogama u seriji "Poseta", čije prikazivanje počinje večeras na televiziji Superstar, i filmu "Što se bore misli moje".

Grbić je rekao da je mini serija od četiri nastavka "Poseta" za njega značajan projekat, jer je imao priliku da oseti "neku vrstu autorstva". 

Kako kaže, brojne probe pred snimanje su bile "snažan proces", i imao je "osećaj suverenosti u kadru".

"A to je jako bitno za ovu priču, jer je psihološki duboko dramatična. Za mene jako lepa i snažna priča o momku koji se vozio sa tri najbolja prijatelja i drugaricom, i vozilo im je upalo u vodu, a njih troje su poginuli", otkrio je glumac.

Grbićev lik se nalazi u istražnom zatvoru, ne zna šta će biti sa njegovom sudbinom i ne seća se događaja, niti da li je on vozio.

"A osećaj krivice i odgovornosti je tu. To je priča o tome šta je moralno, pravno moralno i lično moralno", istakao je Grbić.

Tanjug/Rade Prelić

Luka Grbić

Prema njegovim rečima, na mikro planu takvu temu doživljavamo svaki dan, kroz odnos prema odgovornosti, krivici i istini.

Grbić igra i u "Što se bore misli moje", srpskom kandidatu za "Oskara", i ističe da ne voli posmatrati film kao istorijski dokument.

"Prateći neke stvari koje se dešavaju kod nas i u komšiluku, ako prođeš sto kilometara na jednu stranu imaš jednu istoriju, ako odeš na drugu imaćeš drugu istoriju. Onda sam naučio da se ne bavim utvrđivanjem istorijskih istina", naveo je glumac.

Prema njegovim rečima, reditelj Milorad Milinković i njegov koscenarista Dragoljub Stojanović veoma polažu  na istoriju, i "Što se bore misli moje" "priča nešto što definitivno može biti istina".
"Ne mora značiti da sa desilo baš tako, ali nam daje jedan uvid u to šta je to prevrat, pokušaj atentata, šta se krije iza toga", naveo je glumac.

Grbića očekuje na jesen premijera u Ustanovi kulture "Vlada Divljan" komada "Obična priča", po romanu  Ivana Gončarova, u režiji Kirila Srebrenikova.

"To je dramaturški predivna priča koja se mene jako tiče i bliska je 'Idiotu' (Dostojevskog) koji mi je drag, a ekipa ljudi koja je došla da radi ovde je predivna", istakao je Grbić.

U prvoj predstavi ruskog Gogolj centra u Beogradu, Grbić igra u alternaciji sa ruskom glumcem Filipom Avdejevim, i očekuje da će to biti "jako lep projekat".

Tanjug/Rade Prelić

Luka Grbić

Govoreći o svojoj dosadašnjoj glumačkoj karijeri, Grbić je priznao da je imao sreće što su mu se karte prilično brzo otvorile i rano je dobio mogućnost da nešto radi, što je u tom poslu "teško, jer čekaš da te pozovu i da se desi neka saradnja". 

Grbić je podsetio da su njegove prva saradnje bile u pozorištu "Boško Buha" sa rediteljkom Snežom Trišič u "Snežani i sedam patuljaka", "koja je divna predstava i dobro iskustvo", zatim u "Sinu" Ane Tomovič u Ateljeu 212, "koja je bila nastavak školovanja", uz "Divlje meso" Jagoša Markovića (1966-2023).

Istakavši da je imao sreće da radi sa ljudima koji nose kvalitet, Grbić je dodao da je od njih mogao učiti i video je "dobre primere odnosa prema poslu".

"U svakoj ulozi isključivo dajem sebe, svoje lično, uvek sam to ja. Koliko god čudno zvučalo, da mogu biti i knez Miškin i patuljak, to stvarno jesu delovi mene", naveo je glumac.

Grbić je zaključio da njegov posao "iziskuje jako veliku hrabrost da otvoriš lični svet prema drugima, ali to bude i korisno i lepo", pošto mu na kraju u pozorištu publika uzvrati dobrim, emotivnim i snažnim reakcijama.

Komentari (0)

Kultura