Aktuelno iz kulture

Luka Grbić za Euronews Srbija: Iz "Južnog vetra" može se naučiti da ko se mača lati, od mača i strada

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Staša Rosić

02/01/2022

-

08:44

Luka Grbić za Euronews Srbija: Iz "Južnog vetra" može se naučiti da ko se mača lati, od mača i strada
Luka Grbić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Za karijeru mladog glumca Luke Grbića 2022. godina biće bez sumnje vrlo značajna. Osim što su mu poverene velike uloge u čak četiri nove predstave njegovog matičnog Beogradskog dramskog pozorišta, planira da završi četvrtu godinu studija, a sasvim je izvesno da ga čekaju i filmski i serijski projekti.  

Ipak, veruje da se uz dobru organizaciju sve može postići.

"Imam veliku želju da radim sve i mislim da je sve moguće izvesti. Ne treba se raštrkati na hiljadu strana pa da ne znaš gde si, ali mislim da ću uz dobru organizaciju, uspeti da uradim i neki dobar projekat pred kamerom i da završim fakultet", rekao je Grbić za Euronews Srbija.

Da je zaista tako, dokaz je njegova karijera koju je započeo u prvom delu hit filma i serije "Južni vetar", kao Nenad Maraš, brat glavnog protagoniste, 2018. godine, kada je jedva bio i punoletan.

Tanjug/Miloš Milivojević

Na premijeri filma "Južni vetar 2: Ubrzanje"  

Nakon što je upisao studije na Fakultetu dramskih umetnosti, dobio je angažman i u drugim popularnim serijama kao što su "Biser Bojane", "Švindleri", "Tajne vinove loze", ali i u pozorištu, gde je uz mnogo iskusnije kolege briljirao u predstavama "Sin" Florijana Zelera u režiji Ane Tomović i "Divlje meso" Gorana Stefanovskog u režiji Jagoša Markovića.

Izlazak na scenu nije propustio ni kada je pokidao ligamente na nozi i sa štakama igrao svog Andreju u "Divljem mesu", a njegova profesionalnost i strast prema poslu koji radi i koju unosi u svoje likove nagrađeni su stipendijom i stalnim angažmanom u Beogradskom dramskom pozorištu.

Zato ćemo u 2022. moći da ga vidimo u čak četiri različite uloge, od kojih su tri klasici.

Dragana Udovičić/BDP

Sa direktorom BDP Jugom Radivojevićem na dodeli stipendije

"Prva je uloga Šekspira u 'Zaljubljenom Šekspiru' u režiji Ane Tomović. Druga je Hemon u 'Antigoni', što mi je super, jer sam imao priliku to na fakultetu da radim kao ispitni zadatak. Treća je uloga u komadu "Yankee Rose" u režiji Miloša Lolića u kom igram sa Danicom Maksimović, čemu se radujem i četvrta za kraj, uloga kneza Miškina u "Idiotu" Dostojevskog, u režiji Ivice Buljana", kaže Grbić, ne skrivajući svoje oduševljenje šansom koju je dobio, rekavši kroz smeh da bi voleo da zna ko je to ko lobira za njega.

"Lepo je kad imaš priliku da pričaš velike priče. Ukazano mi je veliko poverenje i velika je odgovornost sad na meni. Mislim za sebe da sam vredan, barem u smislu predanosti radu i daću sve od sebe da to ispoštujem, da pustim ove likove da žive kroz mene i da ispričamo ove priče", kaže on.

 "Ples sa đavolom koji ne treba plesati"

Svestan je, međutim, značaja koji je u njegovom životu imao "Južni vetar".

To ostvarenje, o kom je toliko puta govorio za medije, da mu je sad već "pomalo i dosadilo" da priča, privuklo je 700.000 posetilaca u bioskope, čime je postao najgledaniji domaći blokbaster.

Početak snimanja serije, čiji je prvi deo takođe bio najgledaniji igrani program u televizijskoj sezoni 2019/2020, planiran je za proleće, pa će ponovo moći da se vrati ulozi Nenada Maraša.

Reč je o mlađem bratu Petra Maraša, glavnog lika u filmu i seriji, koji je uprkos svojim vrlinama, ipak čovek podzemlja. 

"U prvi deo sam ušao glumački neobrazovan, u drugi sam već ušao kao student treće godine glume, pa je to samo bila razlika u pristupu. Ranije sam sve radio prema nekom osećaju, a ovde sam pokušavao da kroz neke metode koje sam naučio na Akademiji da opišem tog lika, sa već nekim iskustvom i pred kamerom i u pozorištu", objašnjava Grbić.

Ukoliko još niste gledali "Južni vetar 2: Ubrzanje", imajte u vidu da ostatak intervjua otkriva važan preokret u tom filmu, što bi moglo da vam kasnije pokvari bioskopski ugođaj.

Tanjug/Miloš Milivojević

Na premijeri filma "Južni vetar 2: Ubrzanje" 

Njegov Nenad, koji se u svemu ugleda na svog starijeg brata, tragično gine, što je prema Lukinom mišljenju, jedini način na koji može da se završi takav put.

"To je ples sa đavolom koji ne treba plesati. To je prema mom mišljenju nešto što treba naučiti iz 'Južnog vetra' - nemoj da se hvataš te igre. Ko se mača lati, od mača i strada", kaže glumac.

"Klasici su prva stepenica za ulazak u umetnost"

Luka je 15. decembra proslavio 21. rođendan, a nakon toga je do Božića dobio nešto slobodnog vremena koje voli da provodi čitajući i gledajući filmove i serije.

Kako kaže, najviše uživa u klasicima, jer smatra da određeni sadržaji postaju "klasika" s razlogom.

"Klasika nastane tako što se neko delo izbori za prvo mesto u nekom vremenu. Mislim da je sjajno to što mi kao potomci imamo priliku da dobijemo najbolje iz nekog perioda prošlosti. Zato uvek okrećem klasici, jer je po hijerarhiji prva stepenica za ulazak u umetnost", kaže Luka. 

On podseća da su kroz istoriju postojali ljudi koji su se na razne načine borili da se ti velika dela sačuvaju od zaborava i da treba iskoristiti priliku što su nam dostupna.

"Čitanje Biblije ili antičke tragedije je dobra podloga za čitanje Šekspira, Molijera, Rasinija i tako dalje, a njihovih dela, za sva buduća. Bila je velika borba sačuvati Šekspira. Da nije bilo dva heroja, njegova glumca, mi bismo ostali uskraćeni za masu njegovih dela. Zašto ne bismo pratili tu liniju, kada imamo sačuvana dela?", kaže Grbić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Čitanje je zavoleo uz epsku fantastiku - knjige o Hariju Poteru, "Eragon", "Prvi zakon magije" - i nalazi da je teško nadmašiti to prvo iskustvo čitanja i emocije koje je doživljavao. 

"Ali posle toga, 'Sidarta' je na primer Heseova knjiga koja je na mene jako uticala i 'Stepski Vuk' i 'Demijan', zatim 'Zapisi iz podzemlja' Dostojevskog. Uglavnom nemam naviku da se vraćam na knjige, jer postoji toliko toga što želim da čitam, ali ovo su zapravo jedine kojima se vraćam više puta", kaže Luka.

Lukine preporuke za knjige, filmove i serije

Zbog svog posla, paralelno uglavnom čita više knjiga - nešto za "svoju dušu", a nešto zbog pripreme za ulogu.

"Trenutno čitam Saramagovu 'Pećinu', interesantna je, preporučio bih je ko voli Saramaga. Čitam Šekspirove 'Sonete' spremajući se za ulogu i čitam jednu divnu knjigu od Bila Brajsona 'Šekspir - svet kao pozornica'", kaže Grbić.

Pošto priprema ispit iz istorije filma, klasici su i na njegovom filmskom repertoaru.

"Gledao sam skoro 'Gordost i predrasude' spremajući ulogu u pozorištu 'Boško Buha'", kaže Luka, misleći na novo čitanje "Bokeškog D-mola", u kom igra Renea Marulića.

Ističe da retko ima vremena da gleda serije, ali se i to ponekad desi.

"Gledao sam seriju 'Dark' na Netfliksu i divnu seriju na HBO 'How to: with John Wilson' koju bih preporučio svima", kaže Luka.

Komentari (0)

Kultura