Aktuelno iz kulture

Nemanja Ćeranić, autor nagrađenog filma "Lihvar": Trenutno radim na seriji "Južni vetar", uporedo pratim EP u fudbalu

Komentari

Autor: Staša Rosić

20/06/2021

-

09:13

Nemanja Ćeranić, autor nagrađenog filma "Lihvar": Trenutno radim na seriji "Južni vetar", uporedo pratim EP u fudbalu
Nemanja Ćeranić, autor nagrađenog filma "Lihvar": Trenutno radim na seriji "Južni vetar", uporedo pratim EP u fudbalu - Copyright Prinscreen/Art Vista

veličina teksta

Aa Aa

Film "Lihvar" je Nemanji Ćeraniću, poznatom po kratkim filmovima "Stočar" i "Soba smrti", kao i po serijama "Grupa" i "Švindleri", prvi dugometražni igrani film. Snimljen je za samo 14 dana, a produkciju potpisuje rediteljev brat Aljoša Ćeranić (produkcijska kuća "Traktor films").

Prvenac braće Ćeranić snimljen je u njihovoj rodnoj Inđiji, a do sada je pobrao sve pozitivne kritike i pohvale, čak i nagradu lista Politika "Milutin Čolić" za najbolji domaći film na ovogodišnjem 49. Festu.

Fest/Promo

Nemanja na Festu dobio nagradu "Milutin Čolić" za najbolji domaći film

"Lihvar" je nastao prema scenariju Strahinje Madžarevića, a prati jedan dan u životu zelenaša, nekadašnjeg boksera Mundira (Dušan Petković) kome se život okreće naglavačke zbog gluposti koju je napravio kada je bio na korak od sna - da ostavi posao iza sebe i otvori teretanu.

Među junacima ovog krimi-trilera su i lokalni narkomani, mlađe generacije lihvara, vlasnici hladnjača koji se bave nelegalnim poslovima, korumpirani policajci… "Lihvar" je mešavina iluzije i mašte, ali tema i likovi iz filma su bliski reditelju iz života. Ne samo da je priča smeštena u njegovu rodnu Inđiju, već glavnog junaka igra naturščik čiji je život poslužio kao polazište za priču.  

Koliko vam znači montažerska ekspertiza i iskustvo dok ste u rediteljskoj stolici i koja od te dve uloge vam je bliža?

Naravno da mi znači jer sam diplomirani montažer. U poslednje vreme isključivo razmišljam kao reditelj, ali naravno da je montaža jedan od ključnih stavki u procesu pravljenja filma. To mi pomaže oko filmskog jezika i jasnog pristupa u samom snimanju. Takođe mi pomaže da neke odluke donosim brže, i da sam sigurniji u toku procesa rada. Moj film "Lihvar" dosta duguje montaži, i ona mi je mnogo pomogla da u jednim brzim i teškim uslovima Milorad Ćitić (montažer) i ja znamo šta želimo da postignemo u pristupu i procesu same montaže. To nije bilo lako, a film smo snimili za 14 dana.

 
Tokom protekle godine, otkazane su premijere mnogih filmova. Koja nova ostvarenja ste vi sa nestrpljenjem očekivali i šta ste gledali tokom lokdauna?

Za vreme lokdauna sam ugavnom gledao serije kao što je "Servant", "I know this much is true", "Boys", a što se tiče filmova najviše iščekujem film Edgar Wright, "Last night in Soho", koji bi trebao da izaže za par meseci. Takođe sam iščekivao drugu sezonu animirane serije "Love, Death and Robots", ali me nije oduševila kao prva sezona.


Da li je i na koji način pandemija uticala na vaš doživljaj postapokaliptičnog sveta kakav oslikavate u "Volji sinovljevoj" i kada možemo da očekujemo nastavak snimanja?

Uticala je na jedan drugi scenario koji razvijamo scenarista Strahinja Madžarević i ja pod nazivom "Nosio je crnu traku". Reč je o avanturističkom, ratnom-horor filmu u found footage estetici. Što se tiče "Volje sinovljeve", nadam se da ćemo uskoro zatvoriti finansijsku konstrukciju jer je reč o jednom ambicioznom projektu koji bi uskoro trebao da ugleda svetlost dana.

Nedovoljno se govori o tome koliko je genijalno uklopljena muzika u filmu "Lihvar“. Koliko ste vi uticali na odabir Dalibora Vrzića i šta je ono što najčešće privatno slušate?

Dalibor Vrzić je najviše zaslužan jer je komponovao kompletnu muziku za film, a ja sam ga na neki način usmeravao da pogodimo atmosferu, karakter i žanr. Ideja je bila da muzika ne bude u prvom planu nego da prati sliku i da je dopunjuje. Što se tiče imanentne muzike (muzika koje su akteri svesni) to je bio isključivo moj odabir, onih pesama koje su nam opšte poznate i koje na određeni način oblikuju naše likove, njihov način života i deo svakodnevnice.

Na čemu trenutno radi "škorpion koji ubija"?

Trenutno radim na seriji "Južni vetar", a uporedo sa tim pratim Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Komentari (0)

Kultura