Aktuelno iz kulture

Stipendisti Beogradskog dramskog Luka, Mina i Staša: Gluma je najlepši posao na svetu

Komentari

Autor: Staša Rosić

09/06/2021

-

11:25

Stipendisti Beogradskog dramskog Luka, Mina i Staša: Gluma je najlepši posao na svetu
Stipendisti Beogradskog dramskog Luka, Mina i Staša: Gluma je najlepši posao na svetu - Copyright Dragana Udovičić/BDP

veličina teksta

Aa Aa

Fondacija Beogradskog dramskog pozorišta dodelila je stipendije mladim nadama glumišta Luki Grbiću, Mini Nenadović i Stanislavi Staši Nikolić kojima će na taj način vrata tog teatra biti otvorena na duže staze.

Preuzimajući svoje ugovore, stipendisti su se složili u jednom: gluma je za njih najlepši posao na svetu i ne bi mogli da zamisle sebe da rade nešto drugo.

Luka: Vraćam se u nastavku "Južnog vetra"

Dragana Udovičić/BDP

Jug Radivojević, direktor BDP uručio je Luki stipendiju

"Ja sam najsrećniji čovek na svetu kad radim ovo što radim", rekao je mladi Luka Grbić, koji je u 17. godini upisao studije glume na Fakultetu dramskih umetnosti i kog pamtimo kao Maraševog brata Nenada u "Južnom vetru".

Luka je sa koeficijentom inteligencije 156 član Mense i kao odličan đak mogao je da se bavi čim god poželi, ali je odabrao glumu.

"Svašta sam voleo i radio i prosto nisam prezao ni od čega. U svemu bih davao neki svoj maksimum, ali mi je gluma najviše vratila, najviše me je ščepala. Jednostavno, imam tu neku predivnu sreću u životu i jašem na tom talasu", kaže za Euronews Srbija mladi glumac.

Luka je od sedme godine bio član jedne dramske radionice i vrlo rano počeo da glumi. Kao srednjoškolac se pomalo udaljio od te svoje velike ljubavi, ali je igrom slučaja saznao za kasting za film "Južni vetar", prijavio se, dobio ulogu, a odmah zatim odlučio i da upiše Fakultet dramskih umetnosti. Sada je na trećoj godini studija glume u klasi profesora Srđana Karanovića, a već je i laureat nagrade Filmskih susreta u Nišu za najboljeg debitanta zahvaljujući ulozi Nenada Maraša.

"Predstoji mi snimanje 'Južnog vetra'. Vraćam se u drugom delu filma i moj lik se vraća iz Amerike, ali to je sve što za sad mogu da vam kažem", rekao je Luka.

Njemu dodeljena stipendija mnogo znači.

"Nekako je opasno to na Akademiji što pri trećoj ili četvrtoj godini, krenu poslovi, ali onda se radi, pa ne radi i stalno postoji ta neka strepnja u glumačkom životu. Stalno čekaš da te neko pozove, da ti pozvoni telefon. Retko ko ima priliku da bude negde stalno angažovan. Za mene je ovo i znak da se isplati studirati, pritom ne mislim samo finansijski. Ja sam imao priliku da radim i priliku da shvatim da se svaki uloženi trenutak na fakultetu apsolutno recipročno isplati u poslu", rekao je on.

Luka je vrlo aktivan i u pozorištu: trenutno je u "Divljem mesu" Jagoša Markovića, "Sinu" u Ateljeu 212, a zajedno sa koleginicom Minom Nenadović nekoliko puta mesečno igra svoju ispitnu predstavu "Greta iz Fausta".

Staša: 'Vreme zla', jedna od najboljih serija

 

Dragana Udovičić/BDP

Staša Nikolić

Stanislava Staša Nikolić upisala je Fakultet dramskih umetnosti u 17. godini života i bila prva na listi primljenih kandidata. Diplomirala je u klasi profesorke Marije Milenković i sada je na master studijama, a u međuvremenu je već stigla da osvoji tri nagrade: "Mata Milošević", za glumu i za studenta generacije, kao i nagradu "Branimir Đorđević" za dikciju.

U BDP je igrala u "Idealnom mužu", a u rodnom Nišu u predstavi "Putujuće pozorište Šopalović".

Uskoro ćemo moći da je vidimo i u jednoj od epizoda "Beležnice profesora Miškovića".

"Uloga je vrlo neobična, budući da je reč o žanru koji je kod nas vrlo retko zastupljen", kaže Staša za Euronews Srbija.

"Bilo je jako interesantno raditi na temi paranormalnog", dodaj ona.

Takođe, igra važnu ulogu u seriji "Vreme zla" za koju nam je rekla da je "jedna od najboljih ikad snimljenih kod nas".

Mina: Roditelji mi nikada ništa nisu zabranili

Euronews/Staša Rosić

Mina Nenadović

Treća stipendistkinja Fondacije Beogradskog dramskog pozorišta je Mina Nenadović, glumica koja studira u istoj klasi sa Lukom Grbićem i koju smo imali priliku da vidimo još kao dete u mnogim serijama i filmovima, a od nedavno i u "Crvenom mesecu" kao kneginjicu Tatjanu.

"'Crveni mesec’ mi je jedan od dužih projekata, ne većih i zaista sam upoznala divne ljude, kako glumce, tako i iz drugih sektora. Bilo mi je prelepo i uživala sam. Igrala sam sa Jelenom Gavrilović, Isidorom Građanin i mnogo sam naučila od njih, mnogo su mi pomogli. Ja sam još uvek na studijama, još uvek ne znam gde mi je glava, moram da pitam za sve što ne znam, tako da su mi bili divna podrška i da smo na kraju uspeli da uradimo dobar posao", kaže Mina.

Ipak, ona smatra da sve kreće od pozorišta.

"Kako je to rekao Boda Ninković, snimanja su divna, ali pozorište je pozorište", rekla je mlada glumica koja je već imala nekoliko predstava u Pozorištu "Boško Buha".

Trenutno je najviše okrenuta studijama i trudi se "da izvuče maksimum znanja od svojih divnih profesora na fakultetu", ali joj neizmerno znači i iskustvo roditelja.

Naime, Mina je ćerka poznatog umetničkog para, glumca Nenada Nenadovića i balerine Snežane Nenadović koji su joj tokom odrastanja i u samim počecima glumačke karijere bili najveći oslonac.

"Roditelji mi nikada ništa nisu zabranili u životu. Prepoznaju kad nešto volim kad nešto želim i ništa mi nisu nametnuli. Bili su mi velika podrška i mislim da bez te podrške ne bih mogla da budem ovde gde sam sad", rekla je Mina.

Dragana Udovičić/BDP

Jug Radivojević, Boda Ninković, Mina Nenadović, Luka Grbić, Staša Nikolić

Kolega mladih stipendista Boda Ninković koji je bio voditelj svečane dodele, imao je za njih jednu preporuku:

"Nemojte da razmišljate o tome da je gluma nešto trenutno. Snimanja su divna, ali pozorište je bazična umetnost. Sve ovo vodi do ne znači ništa u odnosu na energiju i ljubav koju ovde možete da date, a takođe i dobijete. Ovaj posao nije trenutak, ovaj posao je trajanje i ja vam želim da u tome istrajete", rekao je Boda.

Komentari (0)

Kultura