Aktuelno iz kulture

Las Vegas dobio dvoranu "budućnosti": Sfera vredna dve milijarde evra osvetljava panoramu "grada greha"

Komentari

Autor: Euronews

02/10/2023

-

21:09

Las Vegas dobio dvoranu "budućnosti": Sfera vredna dve milijarde evra osvetljava panoramu "grada greha"
Las Vegas - Copyright Tanjug AP/John Locher

veličina teksta

Aa Aa

Las Vegas dobio je svoju najskuplju dvoranu po imenu "Sfera", čija je izgradnja koštala impresivnih 2,19 milijardi evra. Svetleća kugla koja će ubuduće osvetljavati panoramu Las Vegasa visoka je 111. metara, a njen idejni tvorac je Džejms Dolan, izvršni predsednik Medison Skver Gardena i vlasnik klubova "Njujork Niksa" i "Rendžersa".

Zajedno sa Dejvidom Diblom, izvršnim direktorom kompanije MSG Ventures, Dolan je odlučio da donese revoluciju u industriju mesta za zabavu u Las Vegasu.

"Kada ste u sferi, niko vam ne govori šta treba da gledate. Publika sama odlučuje na šta želi da se fokusira", rekao je taj biznismen na otvaranju.

Unutar sfere široke 157 metara, LED ekrani visoke rezolucije, najveći na svetu, pokrivaju polovinu enterijera ispred 17.600 sedišta. Zahvaljujući specijalnom zvučnom sistemu od 1.586 zvučnika, posetioci mogu da osete zvučne vibracije i "kristalno čisto" audio iskustvo.

Tanjug AP/John Locher

 

Impresivna je i spoljašnjost ove građevine sa 1,2 miliona LED dioda veličine hokejaškog paka koji se programiraju tako da kreiraju dinamične i kolosalne prikaze.

Već 4. jula, pre zvaničnog otvaranja, prikazala je digitalni vatromet i sliku oka, uz natpis: "Zdravo, svete". Povremeno, takođe, dobija izgled planete Zemlje ili Meseca, pa čak i košarkaške lopte.

Povodom otvaranja "Sfere", na njenoj sceni nastupila je grupa U2, koja će održati još 24 koncerta na istom mestu, a publika će za njih morati da izdvoji između 400 i 1.500 dolara.

Tanjug AP/John Locher

 

U planu je i specijalan vizuelni doživljaj pod nazivom "Razglednica sa Zemlje", koji je režirao ugledni reditelj Daren Aronofski. 

Hoće li sfera naći svoj put do Evrope?

Dolan predviđa da će koncept ovakvih dvorana za velike umetničke događaje postati popularan u celom svetu, a već je u planu izgradnja u Velikoj Britaniji, piše Euronews.

Međutim, lokalna zajednica na odabranoj lokaciji, kod bivšeg olimpijskog parka za treniranje u Stratfordu, u istočnom Londonu oštro se protivi izgradnji.

Kampanja "Stop MSG Sphere" zasniva se na tome da je takva građevina "neprikladna" za područje koje već ima više mesta za zabavu, uključujući "ABBA Voyage" i bivši Olimpijski stadion.

Pored toga, aktivisti tvrde da bi spoljni ekrani na sferi samo pogoršali probljem svetlosnog zagađenja, s kojim se suočava ovaj deo Londona.

Komentari (0)

Kultura