Aktuelno iz kulture

Izložba u Parizu povodom 150 godina od rođenja velike srpske umetnice Nadežde Petrović

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2023

-

18:56

Izložba u Parizu povodom 150 godina od rođenja velike srpske umetnice Nadežde Petrović
Izložba u Parizu povodom 150 godina od rođenja velike srpske umetnice Nadežde Petrović - Copyright Wikimedia/Ver debajo

veličina teksta

Aa Aa

Izložba povodom 150 godina od rođenja velike srpske umetnice Nadežde Petrović, jubileja koji je i UNESKO uvrstio u svoj kalendar, biće otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu 11. oktobra.

Izložbu će otvoriti direktorka Muzeja savremene umetnosti Marijana Kolarić i direktorka Kulturnog centra Srbije Natali Beljanski, navodi se u saopštenju Kulturnog centra Srbije u Parizu.

Nadežda Petrović (1873 – 1915) bila je svestrana ličnost koja se bavila slikarstvom, fotografijom, pedagoškim radom, likovnom kritikom, ženskom emancipacijom, kolektivnim delovanjem, kao i društveno-političkim pitanjima, u periodu istorijskih i umetničkih previranja početkom 20. veka.

Nadeždin pristup slikarstvu je rezultat školovanja u Minhenu i boravaka u Parizu i Italiji, ali i konstatno vraćanje Srbiji koje se reflektuje kroz teme koje nose predznak nacionalnog.

Njeno slikarstvo prepoznato je kao modernističko i može se podeliti na nekoliko perioda: vreme školovanja u Minhenu, srbijanski period u više faza, prva rana kada stvara u stilu impresionizma i kasnije kada nastaju dela bogatog kolorističkog ekspresionizma, navedeno je u saopštenju Muzeja savremene umetnosti.

Autorke izložbe, Mišela Blanuša i Katarina Krstić, kustoskinje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, priredile su umetničko-dokumentarnu izložbu koja prezentuje život i umetničko delo Nadežde Petrović, sa fokusom na njen kratak ali umetnički vrlo intenzivan i značajan boravak u Parizu, u periodu od 1910. do 1912. godine - Pariski period njenog stvaralačkog opusa.

Izložba Nadežda Petrović u Kulturnom centru Srbije u Parizu biće otvorena do 27. oktobra 2023. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura