Aktuelno iz kulture

Izložba posvećena Italu Kalvinu otvorena u Italijanskom institutu za kulturu

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

20:20

Izložba posvećena Italu Kalvinu otvorena u Italijanskom institutu za kulturu
Izložba posvećena Italu Kalvinu otvorena u Italijanskom institutu za kulturu - Copyright Plakat

veličina teksta

Aa Aa

Izložba “Italijanske izvanrednosti - Ilustracije za Itala Kalvina” otvorena je večeras u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu i trajaće do 3. novembra.

Postavka kroz dela 30 autora odaje počast istaknutom italijanskom književniku Italu Kalvinu, povodom jubileja - 100. godišnjice od njegovog rođenja.

Ta dela su bila u izboru žirija međunarodnog takmičenja posvećenog ilustracijama Kalvinovih dela na Sajmu knjiga za decu u Bolonji, gde je bilo prisutno više od 500 ilustratora.

Nova izložba se organizuje u okviru 23. izdanja Nedelje italijanskog jezika u svetu. Postavka u Italijanskom institutu za kulturu organizovana je u saradnji sa Ambasadom Italije u Srbiji i otvorena u prisustvu Gracije Goti, članice žirija navedenog takmičenja i jedne od osnivača istorijske knjižare „Đanino Stopani“ i istoimene zadruge.

Kako navode iz Italijanskog instituta za kulturu, nova izložba predstavlja priliku da se publika priseti tekstova pisca Itala Kalvina, koji su namenjeni mlađoj publici, i bajki, osmišljenih kao zajedničko delo za decu i odrasle.

Različite celine ove postavke su stvorene da bi se naglasila veza između izabranih tekstova i ilustracija, gde su označene bajke, romani, prepisi, školski tekstovi.

Projekat su organizovali Sajam knjiga za decu u Bolonji - Sajam u Bolonji i Pokrajina Emilija Romanja povodom stogodišnjice rođenja Itala Kalvina, a priredila ga je Zadruga Đanino Stopani - Akademija Droselmajer.

Zahvaljujući podršci Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije, izložba se predstavlja u mnogim gradovima putem mreže italijanskih instituta za kulturu u celom svetu.

Italo Kalvino (1923-1985) bio je italijanski književnik, esejista i novinar, poznat po svojim romanima „Nevidljivi gradovi“ (1972), „Zamak ukrštenih sudbina“ (1969), „Ako jedne zimske noći neki putnik“ (1979) i zbirci pripovedaka „Kosmikomike“ (1965).

Kalvino je takođe ostavio značajnog traga u izučavanju folklora i pisanju književne kritike. 

Komentari (0)

Kultura