Aktuelno iz kulture

Američki pijanista Erik Lu nastupio na Kolarcu: Otvoren Beogradski Šopen fest

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

23:48

Američki pijanista Erik Lu nastupio na Kolarcu: Otvoren Beogradski Šopen fest
Američki pijanista Erik Lu nastupio na Kolarcu: Otvoren Beogradski Šopen fest - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Američki pijanista Erik Lu, koncertom za pamćenje, otvorio je večeras prestižni Beogradski Šopem fest u Kolarčevoj zadužbini.

Lu je kao sedamnaestogodišnjak najmlađi laureat Šopenovog međunarodnog takmičenja u Varšavi 2015. godine, dobitnik je Međunarodne nemačke nagrada za klavir 2017. i pobednik Međunarodnog takmičenja u Lidsu 2018. godine.

Beogradskoj publici se večeras predstavio programom sa delima Baha, Šuberta, Lista, Mocarta i Šopena.

Na koncertu "Tri boje Šopena", u Kolarcu 4. oktobra, u prvom delu će nastupiti hrvatski pijanista Lovre Marušić, a u drugom srpski pijanisti Olivera Radmanović, Ljiljana Vukelju i Neven Šobajić, dok će taj koncert biti izveden 6. oktobra i u novosadskoj Sinagogi, saopštio je 12. Beogradski Šopen fest.

Kako je najavljeno, 5. oktobra u Ustanovi kulture Gvarnerijus na prvom koncertu "Podijum mladih talenata" (18:30) predstaviće se nagrađene učenike muzičkih škola "Petar Krančević“ iz Sremske Mitrovice, "Davorin Jenko“ i "Stanković“ iz Beograda, i Fakulteta muzičke umetnosti, sa delima Klementija, Mocarta, Šopena, Bramsa i Rahmanjinova.

U drugom delu večeri (20:00), u okviru ciklusa "Zvezde u usponu", sa delima Klementija, Mocarta, Šopena, Lista i Skrjabina nastupa mladi pijanista iz Niša Kristijan Vučković, student četvrte godine osnovnih akademskih studija na Fakultetu muzičkih umetnosti u Nišu, koji je ostvario zapažene uspehe na domaćim i internacionalnim takmičenjima.

Za 7. oktobar najavljeno je u Kripti crkve Svetog Marka u Beogradu "Veče kamerne muzike Frederika Šopena", u izvođenju trija koji čine pijanistkinja Tatjana Simonović, violinistkinja Anja Ovaskainen i violončelista Vuk Ovaskainen. U okviru ciklusa "Odjeci Šopen festa" 9. oktobra u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održaće resital pijanistkinja Biljana Gorunović, a 10. oktobra u Kripti crkve Svetog Marka je na programu dvostruko koncertno veče. Na prvom koncertu "Fest gosti“ (19:00) predstaviće se učenici i profesori Klavirskoga odseka Muzičke škole "Mihajlo Vukdragović“ iz Šapca, sa delima Skorika, Šurovskog i Šopena, dok je u drugom delu večeri pijanista Luka Milosavljević, dirigent hora u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Kelnu i predavač klavir u gradskoj muzičkoj školi Solingen, koji će izvoditi Baha, Šopena, Rahmanjinova i Božića.

Predstava "Čarolija uz Šopena“ namenjena mališanima predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta na programu je 10. oktobra (10:00) u sali Malog pozorišta Radović, uz učešće glumaca Nemanje Simića i Milice Đuričković, Dečijeg hora Čarolija, škole Beobalet i pijaniste Teodora Vujanića, učenika drugog razreda Muzičke škole "Petar Krančević“ iz Sremske Mitrovice.

Svi festivalski programi biće humanitarnog karaktera. Putem SMS-a (1416 na 3030, “Budi human”) i donatorske kutije, biće prikupljan dobrovoljni prilog publike za Ivanu Matijević, osnivača i umetničku direktoricu festivala, kao podrška u lečenju protiv kancera". Festival organizuje udruženje Kreartiva, pokrovitelj je Ambasada Poljske, a podršku su dali Ministarstvo kulture Srbije, Kancelarija za mlade Grada Beograda i Ustanova Predstavništva Republike Srpske u Beogradu. 

Komentari (0)

Kultura