Aktuelno iz kulture

"Lost country" Vladimira Perišića otvara ovogodišnji Festival autorskog filma

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2023

-

13:52

"Lost country" Vladimira Perišića otvara ovogodišnji Festival autorskog filma
"Lost country" Vladimira Perišića otvara ovogodišnji Festival autorskog filma - Copyright Prinskrin/Youtube/La Semaine de la Critique

veličina teksta

Aa Aa

Festival autorskog filma biće održan od 24. novembra do 1. decembra u Beogradu, a na svečanom otvaranju u Mts Dvorani biće prikazan film "Lost Country" autora Vladimira Perišića, saopštili su producenti.   

Festival autorskog filma će i ove godine predstaviti filmska ostvarenja novih, originalnih i relevantnih dela i ličnih glasova evropske i svetske kinematografije.

Publika će imati priliku da pogleda pobedničke filmove sa prestižnih festivala, kao i ostvarenja najcenjenijih stvaralaca danas.

Film koji će svečano otvoriti festival "Lost Country" reditelja Vladimira Perišića prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. 

Radnja prati priču mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.

"Lost Country" premijerno je prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu na kome je debitant Jovan Ginić dobio nagradu "Otkrovenje" za najboljeg mladog glumca. 

Na nedavno završenom Sarajevo Film Festivalu Ginić je osvojio nagradu "Srce Sarajeva" za najboljeg glumca.

Glavne uloge u filmu tumače Jovan Ginić, Jasna Đuričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić.

Centralne programske celine Festivala autorskog filma čine takmičarski i glavni program, dok će selekcije Hrabri Balkan, Bande a part, Sirovo i Mreža festivala Jadranske regije predstaviti nove tokove u autorskom filmu.

Glavna lokacija festivala biće mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture "Studentski grad" i bioskopu Cine Grand Rakovica.

Ulaznice za svečano otvaranje 29. Festivala autorskog filma i premijeru filma "Lost Country" mogu se kupiti od 4. oktobra na blagajni mts Dvorane kao i preko sajta mtsdvorana.rs.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura