Aktuelno iz kulture

Spoj nauke i umetnosti: Izložba "Mogućnosti predela" u Galeriji "Podroom"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2023

-

15:10

Spoj nauke i umetnosti: Izložba "Mogućnosti predela" u Galeriji "Podroom"
Iva Kuzmanović - Crossroads - Copyright Iva Kuzmanović

veličina teksta

Aa Aa

Centar za promociju nauke, osmu godinu zaredom, organizuje "Art+Science" manifestaciju. Kroz izložbu "Mogućnosti predela" i brojne prateće programe, od 5. oktobra do 11. novembra, u galeriji "Podroom" Kulturnog centra Beograda, nastavljaju se brojne aktivnosti koje istražuju dinamični međuprostor nauke i umetnosti i komuniciraju naučne i tehnološke teme i njihov uticaj na društvo i životnu sredinu.

Centralno mesto na izložbi ima rad "Puna crta prekinuta crta: Budućnost liminalnih predela", autorskog tima koji čine Milena Putnik, Nemanja Lađić, Suzana Gavrilović i Milovan Milenković. Ovaj rad izabran je jednoglasnom odlukom žirija na Otvorenom pozivu "Promene pokreću promene" za produkciju u okviru ovogodišnjeg Art+Science programa Centra za promociju nauke. Na Poziv je, inače, odgovorilo oko 220 umetnika i istraživača sa ukupno 81 projektnom prijavom. Autorke i autori odabranog predloga radili su od marta do septembra 2023. godine na razvoju i produkciji umetničkog rada zajedno sa brojnim saradnicama i saradnicima i timom Centra za promociju nauke.

Emanuel Gollob

 

Odabrani projekat u fokus stavlja pejzaž kao mesto koje formiraju prirodni procesi i delovanje čoveka, a kroz istraživački proces stičemo uvid u trenutno stanje određenog pejzaža i njegovu moguću transformaciju: na primeru dva narušena predela u neposrednoj blizini Beograda, površinskih kopova uglja i planine oštećene kamenolomima, autori istražuju dinamiku i oblike vizuelnog uticaja eksploatacije.

Radovi u galeriji "Podroom" otkrivaju narative i obrasce slojevitih interakcija svih elemenata koji čine jedan predeo. Kroz umetničke prakse, istraživanja specifična za lokaciju, društvenu akciju i ekološke metodološke pristupe, autori nastoje da razotkriju višeslojno znanje ugrađeno u naše neposredno okruženje. Tako dobijeno znanje omogućava bolje razumevanje predela i uspostavljanje ravnoteže između ljudskih potreba i mogućnosti mesta. Kroz šest istraživačkih umetničkih radova na izložbi "Mogućnosti predela", kretanjem kroz dinamična mesta znanja i mogućnosti razmatramo izbore za budućnost, poštujući još više finu ravnotežu između prirode, predela i znanja.

Na izložbi su predstavljeni video-radovi disarming Emanuela Goloba, Učenje iz zajedničkog dobra Stefana Laksnesa, filmski esej Scene ekstrakcije umetnice Sanaz Sohrabi, slike iz serije "Fallout" umetnice Ive Kuzmanović, i performans "(prilično frendli, ali ne i previše)_drAIg" Dražena Horvatića i Đorđa Živadinovića Grgura.

Nemanja Lađić

 

Pored izložbe, tu je i više od deset pratećih programa – od performativnih vođenja kroz izložbu, preko razgovora, panel-diskusija, gostovanja stranih autora do organizovane posete površinskim kopovima lignita Kolubara. Deo ovogodišnjeg programa je i izložba „Neka druga mesta“ u Muzeju primenjene umetnosti, kustoski projekat Ivana Šukovića, koji spaja pet umetnika i istraživače sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI).

Art+Science program

Centar za promociju nauke počeo je da inicira, razvija i pruža podršku različitim aktivnostima koje spajaju umetnost i nauku 2014. godine kroz svoje učešće u globalnom projektu Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke (European Digital Art and Science Network). Kao član mreže, Centar je doprineo oblikovanju prve održive, žive mreže, koja može da okupi i podrži saradnju kreativnih umova iz sfera umetnosti i nauke. Od 2016. godine pokrenuta je godišnja manifestacija Art+Science. Tokom prethodnih sedam izdanja, predstavljeni su radovi domaćih i stranih umetnika, istraživača i transdisciplinarnih stvaralaca. Art+Science aktivnosti CPN-a pokazale su se kao značajne za približavanje nauke široj javnosti i povećanje opšte naučne pismenosti.

Art+Science manifestacija u 2023. godini predstavlja deo aktivnosti u okviru projekta Evropski digitalni dogovor (European Digital Deal), koji kofinansira EU program Kreativna Evropa.

Komentari (0)

Kultura