Nauka

Srbija prvi put raspisuje poziv za finansiranje naučnoistraživačkih projekata u kojima učestvuju građani

Komentari

Autor: PR

26/09/2023

-

15:14

Srbija prvi put raspisuje poziv za finansiranje naučnoistraživačkih projekata u kojima učestvuju građani
Građanska naučna istraživanja - Copyright Projekat TeRRIFICA

veličina teksta

Aa Aa

Centar za promociju nauke i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija ove godine po prvi put raspisuju Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja, koji će biti otvoren od 2. oktobra do 1. novembra.

Građanska naučna istraživanja (eng. Citizen Science) predstavljaju naučnoistraživački pristup kojim se javnost neposredno uključuje u proces naučnih istraživanja. Na ovaj način, građani koji nisu naučni istraživači aktivno doprinose naučnom procesu koristeći svoje znanje, alate i resurse. Ovakvi projekti pokrivaju različite discipline i teme, uključujući u naučna istraživanja učesnike različitih nivoa stručnosti, čime se promoviše naučna pismenost, neguje osećanje zajedništva i proširuje obim istraživanja izvan tradicionalnih istraživačkih institucija.

Projekat TeRRIFICA

 

U ponedeljak, 2. oktobra, u 12 časova, u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković", ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović i v.d. direktora Centra za promociju nauke dr Marjana Brkić predstaviće ciljeve i okvir Javnog poziva, kao i sam koncept i principe građanskih naučnih istraživanja.

Plakat

 

Na Javni poziv mogu se prijaviti istraživači zaposleni u naučnoistraživačkim organizacijama registrovanim na području Republike Srbije. Oni će dalje, kao koordinatori projekta, razviti inovativne pristupe za aktivno uključivanje građana u naučni proces kroz saradnju sa partnerima koji dolaze van naučnoistraživačke i akademske zajednice.

Više o građanskim naučnim istraživanjima možete saznati u Vodiču, koji možete preuzeti na ovom linku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin