Društvo

Beograd dobio svoj prvi Mejkers lab: Grupa za obrazovanje otvorila novi prostor za nauku, inovacije i preduzetništvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2023

-

12:33

Beograd dobio svoj prvi Mejkers lab: Grupa za obrazovanje otvorila novi prostor za nauku, inovacije i preduzetništvo
Mejkers Lab - Copyright Miloš D. Živojinović

veličina teksta

Aa Aa

Škola koja je iznedrila neke od najistaknutijih srpskih naučnika, umetnika, političara i vojskovođa, sada dobija učionicu budućnosti, u kojoj će đaci i nastavnici nastaviti da razvijaju svoj tradicionalno izuzetan potencijal.

Nakon otvaranja šest Mejkers labova u školama i gradovima širom Srbije u Čačku, Vršcu, Leskovcu, Zaječaru, Knjaževcu i Ruskom Krsturu došao je red i na Beograd. Otvaranjem Mejkersa u Prvoj beogradskoj gimnaziji, više od 1.000 đaka u ovoj školi, dobilo je prostor u kom se uči, istražuje, konstruiše, koriste se alati i deli znanje iz naučno-tehnoloških oblasti, preduzetništva, timskog rada i još mnogo toga potrebnog za zanimanja 21. veka. Zajedno sa svojim nastavnicima, moći će da izvedu sve od održavanja debata, istraživanja, skupova na temu nauke i tehnologije, kao i da koriste celine namenjene za digitalnu fabrikaciju i obradu različitih materijala za redovnu nastavu, dodatne programe kao i za festivale nauke širom Srbije.

Povodom otvaranja novog Mejkers laba u Prvoj beogradskoj gimnaziji okupili su se pored predstavnika Grupe za obrazovanje i nastavnici, đaci, predstavnici školske uprave i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Prisutnima su se obratili u ime škole Aleksandar Andrejić, direktor gimnazije, Nataša Majstrović, nastavnica informatike i koordinator Mejkers laba, Vukašin Grozdić, državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija kao i predstavnici Grupe za obrazovanje - Dr Marjana Brkić. v.d. direktora Centra za promociju nauke, Darko Radičanin, direktor Dostignuća mladih u Srbiji i Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije. Nastavnik fizike i koordinator Mejkers laba Čedo Škorić, kao i učenik Pavle Stanojević demonstrirali su neke od eksperimenata i podelili zadovoljstvo stvaranjem novih uslova za zajednički napredak i rast, kako učenika tako i nastavnika..

Negujemo kretivnost, radoznalost, kritičko razmišljanje, ljubav prema nauci i preduzetnički duh

"Imamo čast da prvi Mejkers lab u Beogradu otvorimo baš u Prvoj beogradskoj gimnaziji, koja je škola sa dugom tradicijom, ali okrenuta inovativnim pedagoškim pristupima. Mejkers lab otelotvoruje posvećenost Grupe za obrazovanje da neguje kod učenika kreativnost, radoznalost, kritičko razmišljanje, kao i ljubav prema nauci i preduzetnicki duh. Sigurni smo da će on ovde dostići svoj pun potencijal ali i dobiti neke nove načine upotrebe shodno značaju i viziji škole u kojoj se nalazi", izjavila je dr Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke.

Miloš D. Živojinović

 

Centralna tema inicijative Mejkers labova je udruživanje svih delova društva za bolje obrazovanje narednih generacija, kao jednog od ključnih načina za napredak i održivost celog društva. U tome primerom vode i kompanije koje su se pridružile i udružile kao nacionalni partneri, kako svojim znanjem, tako i proizvodima. To su kompanije Henkel, Tarkett i Roma company koje pomažu da učenici i nastavnici rade u što kvalitetnijim uslovima. Izgradnju mreže Mejkers labova u školama širom Srbije finansijski podržava i NCR fondacija.

U okviru susreta, prisutni su imali priliku da obiđu ceo prostor Mejkersa, ali i festival nauke pod nazivom “Naučni lavirint” koji je još jedan od projekata koje Prva beogradska gimnazija ostvaruje u saradnji sa Centrom za promociju nauke. Na festivalu đaci škole su uz pomoć svojih nastavnika fizike i hemije u kabinetu fizike demonstrirali atraktivne eksperimente iz fizike i hemije: laserski lavirint, bengalska vatra, Lisažueve figure, slonovska pasta i druge.

Miloš D. Živojinović

Mihailo Mirković 

Nakon toga nekadašnji đak generacije Mihailo Mirković (osvajač olimpijske medalje iz hemije koji ima i patente u oblasti hemije) a sada student treće godine Tehnološko-metalurškog fakulteat, održao je kratko naučno popularno predavanje i objasnio zašto se rado posvećuje radu sa učenicima gimanzije koju je pohađao.

Spomen-škola kao rasadnik inovacija, talenata i budućih inovatora

Škola koja je zbog svojih istorijskih vrednosti i uspeha, 27. aprila 1995, godine, proglašena za SPOMEN-ŠKOLU i koja je dala 124 člana i 11 predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, 15 ministara prosvete, neke od najistaknutijih srpskih naučnika, umetnika, političara i vojskovođa, danas ima trideset i sedam odeljenja, 1060 učenika raspoređenih na prirodno-matematički, društveno-jezički i smer odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, razvijenu kabinetsku nastavu i savremena učila. Škola ostvaruje dugogodišnju saradnju sa institucijama poput Fizičkog fakulteta, Centra za promociju nauke i Muzeja nauke i tehnike.

Miloš D. Živojinović

 

"Prva beogradska gimnazija, osnovana davne 1839. godine, tokom svog plodnog rada dala је 124 člana i 11 predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i 15 ministara prosvete. Današnje generacije, koje obrazujemo na drugačiji način, vaspitavamo u duhu poštovanja, humanosti i rodoljublja. U saradnji sa roditeljima, u tome i uspevamo. Kada govorimo o rezultatima koje učenici postižu, izuzetno smo zadovoljni njihovim postignućima, učešćem na takmičenjima, kao i upisivanjem fakulteta, o čemu vodimo evidenciju. Prema rezultatima spoljašnjeg vrednovanja koje sprovodi Ministarstvo prosvete, 2016, kao i ove školske godine, opšti kvalitet Škole vrednovan je maksimalnom ocenom - 4. Za ukupan doprinos u razvoju obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji, Prvoj beogradskoj gimnaziji dodeljena je Svetosavska nagrada za 2021. godinu", zaključio je Aleksandar Andrejić, direktor škole i povodom otvaranja Mejkers laba dodao da škola uspešno razvija i saradnju i sa drugim srednjim školama u zemlji.

Miloš D. Živojinović

 

"Učenici, u okviru sekcije Primenjena fizika i robotika sarađuju sa učenicima Matematičke gimnazije u Beogradu kao i učenicima Prve kragujevačke gimnazije. Gimnazija je i ove godine učestvovala na beogradskom festivalu nauke na beogradskom sajmu (dobitnik plakete Ambasador nauke), kao i na Festivalu maštovite fizike u Muzeju nauke i tehnike. U školi se sprovodi dugogodišnji projekat učeničkog preduzetništva (Junior achievement), u poslednje vreme vrlo uspešno realizovan kroz preduzeće 'Prva company', gde đaci prolaze kroz iskustvo vođenja učeničkih kompanija. Mejkers lab će u ovom kontekstu predstavljati nadogradnju za promociju nauke, međusobnu saradnju, razmenjivanje ideja i rešavanje različitih izazova uz pomoć naprednih alata i tehnologija", zaključio je direktor Prve beogradske gimanzije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija