Nauka

Otvaranje prvog Mejkers laba u Vojvodini: Vršac dobio prostor za istraživanje učenika i nastavnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/11/2022

-

17:35

Otvaranje prvog Mejkers laba u Vojvodini: Vršac dobio prostor za istraživanje učenika i nastavnika
Otvaranje prvog Mejkers laba u Vojvodini: Vršac dobio prostor za istraživanje učenika i nastavnika - Copyright Miloš Živojinović/Nordeus fondacija

veličina teksta

Aa Aa

Grupa za obrazovanje koju čine fondacija "Nordeus", Centar za promociju nauke (CPN), organizacije "Dostignuća mladih u Srbiji" i inicijativa "Digitalna Srbija" otvorila je danas u Školskom centru "Nikola Tesla" u Vršcu novi mejkers lab, multidisciplinarni, inovativni prostor u kome učenici i nastavnici istražuju i povezuju se s lokalnom i širom zajednicom.

Izvršni direktor "Dostignuća mladih u Srbiji" Darko Radičanin rekao je da mejkers lab promena koju želi da vidi u društvu jer u takvom prostoru posvećeni pojedinci predvode razvoj škole. Dodao je da bi lokalni biznismeni trebalo dođu u mejkers lab i da svojim poslovnim savetima, ali i ukazivanjem na sopstvene poslovne zablude pomognu mladima da razviju svoje ideje. 

Miloš Živojinović/Nordeus fondacija

 

On je naglasio da gotovo da nije važno da li nauka i tehnologija mogu da pronađu u privredi već da je važno razvijati aktivnosti. 

Viša savetnica za programske aktivnosti CPN Danijela Vučićević istakla je da je ideja mejkers laba da se inženjerstvo, matematika, preduzetništvo nauka i tehnologija stave pod jednu kapu i da se omogući realizacija učeničkih projekata. Naglasila je da projekat mejkers lab predstavlja inkubatore znanja i tehnologije za 21. vek. 

Direktor inicijative "Digitalna Srbija" Nebojša Bjelotomić rekao je da bi mejkers lab trebalo da bude spojnica između akademskih znanja i aktuelnih dešavanja u privredi. Istakao je da je preduzetništvo veoma važno jer je traženje načina da se ideje komercijalizuju suština zapadnog sveta. 

Naveo je da je u taktičkom smislu važno kako učenici Školskog centra "Nikola Tesla" mogu da ostvare kontakt sa lokalnim firmama u kojima bi jednog dana mogli da rade. 

Direktor strategije i razvoja fondacije "Nordeus" Miloš Đuričanin rekao je da je projekat mejkers lab započet upravo zbog budućnosti mladih i najavio otvaranje još dva do kraja godine, u Zaječaru i Leskovcu. 

Naveo je da će u drugom polugodištu ove školske godine biti otvoreno još pet mejkers labova i da se od te dinamike neće odustati dok u Srbiji ne bude 100 mejkers labova. Zaključio je da će biti nastavljeno kreiranje novih programa koji će dodatno motivisati učenike da primenjuju znanje koje stiču u mejkers labovima. 

Prethodno je mejkers lab otvoren u Čačku, a otvaranjem mejkers laba u Vršcu učenici i nastavnici Školskog centra "Nikola Tesla", koji povezuje elektrotehniku, mašinstvo i ekonomiju, moći će da svoje ideje i kreacije podignu na viši nivo i stvaraju nove inovativne proizvode. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin