Aktuelno iz kulture

Šopen Fest u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu: Posle Erika Lua, stižu mladi talenti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2023

-

11:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dvanaesti Beogradski Šopen fest održava se od 2. do 10. oktobra u nekoliko beogradskih sala u Novom Sadu i Kragujevcu. 

Milenija Reljić, direktorka Šopen festa, za Euronews Srbija kaže da je festival otvorio nastup Erika Lua, dok je danas na programu u Kolarcu dvostruko koncertno veče.

"Najpre će u 20 časova nastupiti hrvatski pijanista Lovre Marušić, a potom u 21.30h srpski pijanisti olivera Radmanović, Ljiljana Vukelja i Neven Šobajić. Karte su dostupne na blagajni Kolarca", objašnjava Reljić.

Sutra, 5. oktobra, je koncertno veče namenjeno mladim talentima u Gvarnerijusu, kada će se predstviti nagrađeni učenici muzičkih škola "Petar Krančević" iz Sremske Mitrovice, "Davorin Jenko" i "Stanković" iz Beograda, i studenti Fakulteta muzičke umetnosti, sa delima Klementija, Mocarta, Šopena, Bramsa i Rahmanjinova.

"Pozivam publiku da dođe u 18.30h na Podijum mladih talenata, a potom će u 20h mladi pijanista iz Niša Kristijan Vučković održati resital. Ovi koncerti su besplatni", najavljuje direktorka festivala.

Tanjug/APJaroslaw Golebiowski

 

U petak Šopen fest gostuje u Novom Sadu u Sinagogi sa programom "Tri boje Šopena", dok je subota rezervisana za prostor Kripte Crkve svetog Marka u Beogradu gde će nastupiti Tatjana Simonović (klavir), Anja (violina) i Vuk Ovskajnen (violončelo).  

Festival se potom seli u Kragujevac, a u okviru ciklusa "Odjeci Šopen festa" 9. oktobra u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji resital će održati pijanistkinja Biljana Gorunović. 

Potom, 10. oktobra u Kripti crkve Svetog Marka je na programu dvostruko koncertno veče. 

Na prvom koncertu "Fest gosti“ (19:00) predstaviće se učenici i profesori Klavirskoga odseka Muzičke škole "Mihajlo Vukdragović“ iz Šapca, sa delima Skorika, Šurovskog i Šopena, dok je u drugom delu večeri pijanista Luka Milosavljević, dirigent hora u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Kelnu i predavač klavir u gradskoj muzičkoj školi Solingen, koji će izvoditi Baha, Šopena, Rahmanjinova i Božića.

Predstava "Čarolija uz Šopena“  namenjena mališanima predškolskog i osnovnoškolskog  uzrasta na programu je  10. oktobra (10:00) u sali Malog pozorišta Radović, uz učešće glumaca Nemanje Simića i Milice Đuričković, Dečjeg hora "Čarolija", škole Beobalet i pijaniste Teodora Vujanića, učenika drugog razreda Muzičke škole "Petar Krančević“ iz Sremske Mitrovice.

Šopen fest ima ove godine humanitarni karakter.

"Festival se priključio akciji prikupljanja donacija za lečenje profesorke Ivane Matijević koja je osnivač i umetnička direktorka festivala i koja je trenutno na lečenju od kancera i molim publiku da nam se pridruži u akciji i da pošalju SMS sa sadržajem 1416, na broj 3030, a na svakom koncertu ćemo imati postavljenu i donatorsku kutiju za dobrovoljne priloge. Nadamo se da će se Ivana brzo vratiti u našu priču o Frederiku Šopenu", kaže Reljić.

Komentari (0)

Kultura