Aktuelno iz kulture

Pokrenuta inicijativa da Toma Zdravković dobije spomenik u Skadarliji

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2021

-

11:32

Pokrenuta inicijativa da Toma Zdravković dobije spomenik u Skadarliji
Pokrenuta inicijativa da Toma Zdravković dobije spomenik u Skadarliji - Copyright WIkipedia.org/ Znameniti Aleksincani. Muzej Aleksinac

veličina teksta

Aa Aa

U toku je prikupljanje potpisa građana za izgradnju spomenika estradnom umetniku Tomi Zdravkoviću u boemskoj četvrti Beograda - Skadarliji.

Igor Mušić, predsednik Beogradskog odbora Socijaldemokratske partije Srbije koja stoji iza ove inicijative, kazao je za Tanjug da se 30. septembra navršava 30 godina od smrti Tome Zdravkovića.

"Naša ideja je da ova akcija bude nadstranačka kako bi ujedinili veliki broj ljudi u želji da u boemskom delu grada podignemo spomenik bardu narodne muzike. Naš predlog će biti predat Skupštini grada Beograda na dalje odlučivanje. Nadamo se pozitivnom ishodu kako bi se odužili umetniku koji je okupljao ljude različitih kulturoloških profila i propagirao zajedištvo koje nam je danas itekako potrebno", kazao je Mušić.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu Beograda kaže da je reč o jako plemenitoj akciji kojom bi se Beograd odužio jednom od svojih simbola.

"Muzika Tome Zdravkovića je i dalje živa kao što je to bio slučaj i pre 30 godina. Toma Zdravković je bio jedan od prepoznatljivih simbola Beograda i Jugoslavije. Skadarlija je mesto gde je provodio dosta vremena u boemskoj atmosferi i logično je da mu baš ovde podignemo spomenik", izjavio je Karl.

Toma Zdravković je svoju pevačku karijeru započeo prvo u Leskovcu, a zatim i u Beogradu. Kao već iskusan pevač dočekao je eru masovne proizvodnje ploča i kaseta i vrhunac svoje slave doživeo je osamdesetih godina prošlog veka. 

Tekstove za pesme je pisao uglavnom sam, a mnoge od njih bile su inspirisane njegovim ličnim iskustvima i životom. 

Veliki boem iza sebe je ostavio velike hitove, koje mnogi smatraju "domaćim bluzom", kao što su "Da l‘ je moguće", "Branka", "Dotak’o sam dno života", "Kafana je moja sudbina“ i mnoge druge.

Toma je umro 30. septembra 1991. nakon duge borbe sa karcinomom prostate. Poslednji koncert i javni nastup održao je u restoranu "Ambasador" u maju iste godine. 

Na dvadesetogodišnjicu smrti u Gradskom parku u Leskovcu je otkriven njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u Beogradu je 28. septembra 2016. godine održan veliki koncert njemu u čast. O životu slavnog muzičara snimljeni su film i TV serija pod nazivom "Toma"

Komentari (0)

Kultura