Aktuelno iz kulture

Američki scenaristi prihvatili novi ugovor sa velikim studijima: Kraj jednog od najdužih štrajkova u istoriji Holivuda

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2023

-

09:25

Američki scenaristi prihvatili novi ugovor sa velikim studijima: Kraj jednog od najdužih štrajkova u istoriji Holivuda
Američki scenaristi prihvatili novi ugovor sa velikim studijima: Kraj jednog od najdužih štrajkova u istoriji Holivuda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Članovi Udruženja američkih pisaca (WGA) odobrili su danas novi trogodišnji ugovor sa velikim studijima, pet meseci nakon što je sindikat pozvao na štrajk koji je doveo do previranja u holivudskoj fimskoj i televizijskoj produkciji.

Iz WGA su saopštili da je 99 odsto članova, koji su glasali, podržalo ugovor, prenosi Rojters.

Podsećamo, lideri sindikata scenarista i pisaca (WGA) i holivudski studiji postigli su krajem septembra okvirni dogovor o okončanju štrajka scenarista nakon skoro pet meseci.

WGA dobili su zeleno svetlo za to da minimalan broj pisaca za seriju od najmanje šest epizoda po sezoni bude šest. Sporazumom je predviđeno da se u svim serijama angažuju najmanje tri pisca-producenta, a taj broj može uključivati i voditelja emisije. Broj članova na juniorskoj ili poziciji pomoćnika moraće da raste u zavisnosti od broja naručenih epizoda. Serija od šest epizoda zahteva angažovanje ljudi na sva tri nivoa pozicija. Serija od 7-12 epizoda po sezoni mora da angažuje pet scenarista, dok serije koje imaju 13 ili više epizoda moraju da imaju šest.

Nova stavka ugovora podrazumeva specijalne okolnosti za samostalne projekte pojedinih autora, kao što su "Beli lotos" ili "Velike male laži" u kojima sve epizode ​​piše jedan pisac. U tim slučajevima, se ugovor ugovor pisca sa studijom, mrežom ili strimerom od samog početka sklapa tako da podrazumeva njegov samostalan rad. Ukratko, minimalni broj uključenih pisaca je na snazi "osim u slučaju da je jedan pisac angažovan da napiše sve epizode".

Postoje i nova pravila o trajanju zaposlenja za pisce — a postoji još jedna nova odredba osmišljena da osigura da manje iskusni pisci dobiju priliku da posmatraju proces proizvodnje i postprodukcije. Prema sindikatu: "dva pisca-producenta moraju biti zaposlena na manje od 20 nedelja produkcije ili tokom celokupnog trajanja produkcije zajedno sa šouranerom". Razlog uvođenja ovog te stavke je zabrinutost da scenaristi i pisci-producenti ne dobijaju dovoljno vremena za isticanje i dobijanje iskustva koje je potrebno da uzrastu u šouranere.

WGA je naročitu pažnju posvetila tome da filmski i televizijski studiji uvedu bonuse zasnovane na uspehu projekata namenjenih za striming. 

Deo ugovora koji je u poslednje vreme privlačio najviše pažnje, tiče se veštačke inteligencije. Od sada, veštačka inteligencija ne može pisati niti prepravljati pisane materijale, niti će se tekst koji je stvorila AI smatrati izvornim, što znači da se ne može koristiti za podrivanje autorskih prava pisaca.

Sam scenarista može da koristi veštačku inteligenciju u pružanju svojih usluga, ukoliko se kompanija s tim složi i ukoliko sam pisac prati propise kompanije. Međutim, studio ne može tražiti od pisca da koristi AI i mora jasno objaviti piscu ukoliko je neki materijal koji je dobio generisan od strane veštačke inteligencije.

Štrajk holivudskih pisaca, scenarista počeo je 2. maja, a ubrzo, već 13. jula pridružili su im i članovi Udruženja filmskih glumaca (SAG-AFTRA).

Njihov štrajk je najduža obustava rada koja je pogodila Holivud u poslednjih nekoliko decenija.
Pisci su stupili u štrajk nezadovoljni platama i upotrebom veštačke inteligencije (AI) u filmskoj industriji, a prema proceni ekonomiste Milken instituta Kevina Klovdena, štrajk je koštao američku ekonomiju oko pet milijardi dolara. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura