Aktuelno iz kulture

Beogradski đaci otkrili šta vole da čitaju: Dositejevo pero za dela "Arči, pas koji voli knjige" i "Masamba lutalica"

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2023

-

13:46

Beogradski đaci otkrili šta vole da čitaju: Dositejevo pero za dela "Arči, pas koji voli knjige" i "Masamba lutalica"
Beogradski đaci otkrili šta vole da čitaju: Dositejevo pero za dela "Arči, pas koji voli knjige" i "Masamba lutalica" - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Autorima najboljih dečjih knjiga, po oceni najvećeg dečjeg žira - književnicima Goranu Markoviću i Gordani Maletić danas su uručene nagrade - 26. Dostijevo pero, za dela  "Arči pas koji voli knjige" i "Masamba lutalica".

O nagradama je odlučivao žiri sastavljen od 123 beogradska đaka, a odluku su doneli čitajući 39 knjiga domaćih autora objavljenih 2022. godine - 15 ih je bilo za mlađi, a 24 za stariji uzrast.

Druga nagrada "Dositejevo pero" za mlađi uzrast, pripala je Oliveru Jankoviću za knjigu "Zagonetni slučajevi inspektora Tražića", a treća Mileni Severović i Dušku Domanoviću piscima dela "Maslačkova medicina" i "Na vrh dima iz dimnjaka".

Pored Maletić, čije su knjige deca za ovih 26 godina proglasili više puta za najbolje, drugo Dositejevo pero pripalo je autorki "Bokvice" Milanki Stankić. 

Treća nagrada za stariji uzrast uručena je zbog istog broja glasova đaka autorima pet knjiga - Nikoleti Novak, koja je napisala delo "Superheroj iz mog komšiluka", Aleksnadru Miljeviću za "Čuda božja", Sonji Vukomanović za "Kako sam zavolela svoje ime", Tatjani Kovačev za "Legende o tajanstvenoj Srbiji" i Ivani Nesić "Zelenbabine darove 3 – Novčić Sudbine".

Za nešto više od četvrt veka, od kada su deca dobila priliku da se izjašnjavaju o za njih napisanim knjigama, taj najveći i najoštriji dečji žiri za najbolje više puta je proglasio i dela koja su osim Maletić, napisali Gradimir Stojković, Slobodan Stanišić, Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Silvija Otašević i Vesna Vidojević Gajović.

Nagradu "Dositejevo pero" pokrenuli su 1997. godine biblioteka Grada Beograda i organizacije "Prijatelji dece" opština Voždovac i Zemun prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze mišljenje o delima napisanim za njih, a na inicijativu pisca Božidara Peševa.

Pobedničke knjige izdanja su "Pčelice" i "Kreativnog centra". Među nagrađenim knjigama je i izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Republike Srpske iz Istočnog Sarajeva. 

Marković je povodom nagrade rekao da ova nagrada za njega i Pčelicu ima posebnu emotivnu simboliku zbog nedavnog odlaska labradora Arčija, junaka brojnih knjiga, a koji je, kako navode sudeći po broju izdanja, osvojio srca desetina hiljada đaka.

"Masamba lutalica" između ostalog je priča o prijateljstvu dečaka Obija i slončeta koji je zbog lovokradica ostao bez svog krda.

Komentari (0)

Kultura