Aktuelno iz kulture

"Apstraktno slikarstvo nije mrtvo": Otvorena izložba "Lirski procesi" Aleksandre Popović u galeriji Novembar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2023

-

16:39

"Apstraktno slikarstvo nije mrtvo": Otvorena izložba "Lirski procesi" Aleksandre Popović u galeriji Novembar
Galerija Novembar/Marijana Janković - Copyright Galerija Novembar

veličina teksta

Aa Aa

U galeriji "Novembar" otvorena je izložba pod nazivom “Lirski procesi” autorke Aleksandre Popović. Beogradska publika tokom oktobra i novembra imaće priliku prvi put da vidi radove ove umetnice koja poslednjih godina živi i radi u Austriji.

Promo/Galerija Novembar

 

“Izložba umetnice Aleksandre Popović u galeriji Novembar pokazuje da apstraktno slikarstvo nije mrtvo, da je uspelo da izbegne zavodljivi izazov kiča i nostalgične senti-mentalnosti za izvesnim istorijskim pokretima", ističe kustoskinja galerije "Novembar" Ana Simona Zelenović i dodaje: "Ono svedoči da svet koji umetnik opaža i oseća ima bezboj valera, dok fotografije koje svakodnevno proizvodimo u nepreglednim količinama mogu da posluže kao polazna, ali ne i krajnja tačka razmišljanja o sopstvenoj subjektivnosti, prirodi i umetničkoj formi. Slike nas zaustavljaju, usporavaju vreme i vraćaju nama samima".

Promo/Galerija Novembar

 

Aleksandra Popović je do sada imala nekoliko samostalnih izložbi u Parizu (Galerie Les Lys, 2001), Njujorku (Gallery MC, 2008), Beču (Palais Porcia, 2009), Milanu (Galleria d'Arte Ars Italica, 2010) i drugde. Iako je studirala Arhitektonski fakultet i Fakultet likov-nih umetnosti u Beogradu, do sada nije izlagala svoje radove pred domaćom pub-likom. Posetioci galerije Novembar moći će da vide izložbu "Lirski procesi" do 26. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura