Aktuelno iz kulture

Branka Katić kao Blanš u komadu "Tramvaj zvani želja": Srcem sam radila predstavu, mnogo mi znači nagrada "Miloš Žutić"

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2023

-

19:23

Branka Katić kao Blanš u komadu "Tramvaj zvani želja": Srcem sam radila predstavu, mnogo mi znači nagrada "Miloš Žutić"
Branka Katić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Glumca Branka Katić izjavila je danas da za nju nagrada "Miloš Žutić" za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Blanš u predstavi "Tramvaj zvani želja", predstavlja neverovatnu radost i izaziva ponos.

Katić je rekla Tanjugu da je na vest o nagradi, koja će joj biti uručena večeras posle izvođenja predstave "Tramvaj zvani želja" u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), bila "raznežena i vrlo dirnuta".

"Tu sam ulogu radila srcem i dušom, a nagrada dolazi od branše, od kolega, i puno znači", rekla je glumica.

Nagradu "Miloš Žutić“ ustanovilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije 1994. godine i dodeljuje se za najbolje glumačko ostvarenje, odnosno za ulogu koja se može okarakterisati kao tragalačka i kao putokaz u glumi.

Nagrada se sastoji od plakete u bronzi sa likom Miloša Žutića (rad akademskog vajara Zvonka Novakovića), od unikatne diplome na pergamentu,  rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića i od novčanog iznosa.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Katić je dodala i da joj je značajno što nagrada nosi ime Žutića, jer se "sećamo njegovog velikog glumačkog dara". 

Prema njenim rečima, za dobijanje ovakve glumačke nagrade je jako važno i kakva je ekipa predstave, odnosno tekst.

"Fantastičan komad američkog pisca Tenesija Vilijamsa još od 1947. godne pokreće teme koje su i danas veoma aktuelne. Od surovosti modernog sveta, preko seksualnog zlostavljanja žena, nasilja u porodici i osuđivanja homoseksualnosti", navela je Katić.

Istakavši da je imala sreću što je predstavu radila sa Lenkom Udovički, "koja je fantastična rediteljka i prijateljica", Katić je rekla da je znala da je "okrepi i uputi u pravom smeru", u neminovnim trenucima nesigurnosti kada se priprema ovako velika uloga kakva je Blanš.

"Komad kad je dobro napisan, kao ovaj Tenesija VIlijamsa, te nosi, ne da ti da padneš. Dobro je i to što imam godina koliko imam, i iskustva iza sebe. To je sve bilo presudno da ulogu odigram kako sam odigrala", dodala je Katić. 

Upitana koliko priznanja mogu uticati na njenu dalju karijeru, Katić je priznala da je "lepo dobiti nagradu", jer neko ceni i prepoznaje njen dar i trud, ali da svakom novom poslu pristupa sa istim osećajem želje da igra najbolje i nikad se ne uljuljkuje.

Katić će večeras u BDP-u biti uručena i nagrada festivala Malih scena u Rijeci za najbolju glumicu, koju je još pre leta osvojila takođe za ulogu Blanš u predstavi "Tramvaj zvani želja".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura