Aktuelno iz kulture

Nikola Ristanovski o predstavi "Lutka sa kreveta broj 21": Voleo bih da publika učestvuje u preispitivanju dobrog i zlog

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2023

-

10:00

Nikola Ristanovski o predstavi "Lutka sa kreveta broj 21": Voleo bih da publika učestvuje u preispitivanju dobrog i zlog
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Premijera predstave "Lutka sa kreveta broj 21", održaće se večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu. Jednu od ključnih uloga tumači glumac Nikola Ristanovski koji kaže da mu je u stvaranju lika najteže bilo, kao i uvek, "početi iz početka", jer "na prvoj probi se čovek podseti da mora iznova, da mora tražiti nešto sveže".

"Moraš tražiti nešto čemu ćeš da se raduješ i da otkrivaš neke stvari u liku, a istovremeno o sebi. To su neke stvari koje ponavljam sebi kad sam na prvoj probi. I onda se ispostavi da to nije nimalo lako", naveo je glumac.

Ristanovski je rekao da mu je uvek važno da gledaoci u nekoj predstavi imaju identifikaciju sa likovima, jer "bez toga nema pozorišta".

"Ako toga nema, ja takvo pozorište ne razumem i njemu se baš i ne radujem", istakao je Ristanovski.

U predstavi "Lutka sa kreveta broj 21" po tekstu Đorđa Lebovića i u režiji Egona Savina, "radi se o stešnjenoj kombinaciji tri lika", jer pored muža i žene, tu je i "čovek koji dolazi posle 20 godina kod svoje žrtve", i pokreće porodičnu dramu, naveo je Ristanovski.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Prema njegovim rečima, predstava "ne pokreće samo uspomene na konc-logore, nego i pitanja u vezi fenomena izjednačavanja zločinaca sa žrtvama".

"Voleo bih da publika sa nama učestvuje u nekim pitanjima esencijalnih ljudskih odnosa, preispitivanja dobrog i zlog, odnosa muškrca i žene. Čini mi se da sam to puno puta igrao, a ovde je samo druga dramska situacija", rekao je glumac.

Ristanovski je rekao da je gluma profesija koju voli, smatra da je "bezveze da čovek potroši vreme na nešto u šta ne veruje", kao i da bi bilo dobro da svoj posao "radiš onoliko koliko umeš".

"Ne mislim za sebe da sam bogzna kakav glumac. Potrošim dosta vremena na analizu, razmišljanje, na osećaje, empatiju prema drugima i na sve ono na šta ponekad jako malo trošimo vremena", istakao je glumac.

Ristanovski je istakao da mu je "ostao osećaj zadovoljstva u ovom poslu", a kad nestane neće više biti u tome.

Priznavši da nikad nije pravio planove, Ristanbovski je rekao da ga očekuje igranje sedam, osam predstava u Beogradu i Skoplju, a "sve preko toga možda ne bi bilo ni realno".

Dok posle 15 godina čeka da se neka od predstava završi, pa da krene radi nešto novo u pozorištu, Ristanovski radiseriju "Konstantinovo raskršće", na osnovu istoimenog romana Dejana Stojiljkovića.

"Uvek se hvatam za energiju grupe kreativnih ljudi koji imaju ideju, za koju osećam da me se negde tiče. Ne znam unapred, ali kad prepoznam, već sledećeg trenutka sam unutra", rekao je glumac.

Komentari (0)

Kultura