Reflektor

"Lutka sa kreveta 21": Nova drama Srpskog narodnog pozorišta vraća glas ženama

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2022

-

14:52

"Lutka sa kreveta 21": Nova drama Srpskog narodnog pozorišta vraća glas ženama
Savremena domaća drama „Lutka sa kreveta 21“ - Copyright Petar Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Savremena domaća drama "Lutka sa kreveta 21" Ðorđa Lebovićeva u režiji Slobodana Brankovića, premijerno će biti izvedena na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta 25. marta.

Ova savremena domaća drama hrabro otvara teme o kojima se čak i danas slabo i stidljivo govori. Drama Đorđa Lebovićeva postala je gotovo arhetipski model tragedije nedokazivog zločina i, što je važnije, otvorila je poseban problem tragedije žene u logoru.

Priča prati Vilmu, bivšu logorašicu "Kuće lutaka", njen život, izbore i dilemu da li da progovori o zločinu ili ne.

"Priča je toliko aktuelna da nećete verovati da je tekst pisan pre više od pedeset godina", kaže reditelj Slobodan Branković i dodaje da je ovo tekst koji vraća "glas" ženama.

Petar Kujundžić

 

Kada je, posle deset godina, uhvaćen glavnokomandujući logora, koji je sa novim identitetom postao ugledni nemački advokat, "Lutka" i druge njene preživele saputnice pozvane su da svedoče protiv njega, a jedina koja je pristala, puna nezaceljenih duševnih i fizičkih rana, bila je ona. Bivši esesovac i komandant logora bezočno stupa s njom u kontakt – dolazi joj u kuću, spretno uvlači u raspravu o budućem suđenju i postavlja pravne zamke za njenu odluku o svedočenju

Petar Kujundžić

 

"Ovo je drugi tekst Đorđa Lebovića koji mi postavljamo na scenu. Nakon 'Nebeskog odreda', pozornica je otvorena i 'Lutki sa kreveta 21'. Upravo je ovo pravac u kom želimo da idemo. Pozorište u velikoj meri treba da bude platforma na kojoj ćemo otvarati i teme o kojima se u društvu nevoljno govori. Pozorište treba da bude platforma koje daje glas onima kojima je on oduzet. Verujem da sa ovom, ali i mnogim drugim predstavama repertoaru, to i radimo", objašnjava direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta, Milovan Filipović.

Predstavu "Lutka sa kreveta 21" koju Srpsko narodno pozorište radi u koprodukciji sa Kulturnim centrom Pančeva, BEO Artom i Savezom dramskih umetnika Vojvodine, režira Slobodan Branković, adaptaciju potpisuje Ana Đorđević, dramaturškinja je Nikolina Đukanović, a scenografkinja i kostimografkinja Minja Poljak. U predstavi igraju Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov i Marko Marković.

Premijerna izvedba je u petak, 25. marta, a karte su u prodaji na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura