Aktuelno iz kulture

Festival "Naši dani" Beogradskog dramskog pozorišta otvara komad "Stranci u noći"

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2023

-

11:16

Festival "Naši dani" Beogradskog dramskog pozorišta otvara komad "Stranci u noći"
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Narodno pozorište Republike srpske iz Banja Luke gostovaće od 30. oktobra do 1. novembra u Beogradskom dramskom pozorištu u okviru poznatog festivala "Naši dani", najavljeno je na društvenim mrežama.

Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske izvešće na sceni BDP tri prestave iz novije i starije produkcije.

Festival "Naši dani" će 30. oktobra otvoriti veoma dobro poznati naslov, ali u novoj verziji - komad "Stranci u noći" Ane Đorđević, rediteljke Slađane Kilibarde, po motivima višestruko nagrađivanog italijanskog filma reditelja Paola Đenovezea - "Savršeni stranci” (2016).

Podsetimo, ova drama takođe u adaptaciji Ane Đorđević i u režiji Andreja Nosova, igrana je od novembra 2017. pod naslovom “Crna kutija” na velikoj sceni BDP i uvek su izvođenja bila rasprodata.

U predstavi iz Banja Luke igraju: Slađana Zrnić, Nikolina Friganović, Miljka Brđanin, Boris Šavija, Željko Erkić, Vladimir Đorđević i Rok Radiša.

Dan kasnije, 31. oktobra, biće izveden antologijski komad "Ivanov” Antona Pavloviča Čehova, reditelja Željka Đukića.

"U ruskoj pozorišnoj i književnoj kritici ne postoji lik koji je izazvao toliki broj rasprava, sporenja i interpretacija. U vremenu kada su se od književnosti očekivale velike istine koje će pomoći da se život preko noći izmeni - Čehov nije davao jednostavne odgovore", zapisao je reditelj Đukić o drami i liku Ivanova, koji se u Beogradu igra na pozornici Narodnog pozorišta, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a ranijih godina je postavljen u Ateljeu 212, sa rediteljskim potpisom Nikite Milivojevića.

U glumačkom ansamblu su: Željko Erkić, Miljka Brđanin, Željko Stjepanović, Boris Šavija, Vedrana Mačković, Dana Poletan, Pavle Pavić, Belinda Stijak, Anando Čenić, Zoran Stanišić, Đorđe Marković, Nikola Đaković.

Poslednja u nizu banjalučkih predstava će, 1. novembra, biti klasik - "Ožalošćena porodica” Branislava Nušića u režiji glumca, bluz muzičara, scenariste Nikole Pejakovića Kolje, koja se već deset godina igra i uvek je sala rasprodata.

Ovde igraju: Željko Stjepanović, Nikolina Friganović / Ljiljana Čekić, Aleksandar Stojković, Slađana Zrnić, Ljubiša Savanović, Vedrana Mačković i Dragana Marić.

Prema konceptu festivala "Naši dani", radi se o razmeni gostovanja predstava dve pozorišne kuće, što znači ako NP Republike srpske dolazi u BDP sa svoja odabrana tri projekta, onda će i BDP uzvratiti sa svoje tri predstave u narednom periodu.

Tako je BDP proteklih sezona imao razmenu gostovanja sa raznim drugim pozorištima u okviru manifestacije "Naši dani", kao što je Srpsko narodno pozorište (SNP) u Novom Sadu, i druge umetničke kuće iz Srbije i regiona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura