Aktuelno iz kulture

Pomama za "Pikačuom sa filcanim šeširom": Ljubitelji Pokemona napravili haos u Muzeju Van Goga u Amsterdamu

Komentari

Autor: ArtNews

19/10/2023

-

19:45

Pomama za "Pikačuom sa filcanim šeširom": Ljubitelji Pokemona napravili haos u Muzeju Van Goga u Amsterdamu
Pokemoni u Van Gogovom muzeju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Muzej Van Goga u Amsterdamu morao je da prestane sa deljenjem ograničene serije karata "Pikaču sa sivim filcanim šeširom" uz svaku kupovinu njihovih suvenira, u sklopu saradnje sa japanskim gigantom "Pokemon", jer su ljubitelji popularne franšize napravili haos u muzejskom poklon-šopu.

U muzeju se, naime, od 28. septembra može videti izložba slika Pokemona inspirisanih Van Gogovom estetikom, ali i kupiti suveniri sa sličnim motivima. Ipak, najveća atrakcija bila karta "Pikaču sa sivim filcanim šeširom" inspirisana portretom umetnika sličnog naziva koja je postala predmet želje mnogih kolekcionara. Karticu su najbrži kupci dobijali uz svaku kupovinu suvenira, a pomama za njom bila je tolika, da su na dan otvaranja, padali jedni preko drugih u pokušaju da se domognu kase.

Pošto je muzej emitovao ograničenu količinu tih kartica, pre manje od dve nedelje one su na internetu prodavane po ceni između 121 i 1.500 dolara, a sada dostiže i do 7.000 dolara.

profimedia

 

Iz muzeja kažu da su teška srca rešili da ukinu deljenje te kartice u muzeju, u nadi da će posetioci izložbe ostati bezbedni, prenosi ArtNews.

Saradnja između "Pokemona" i Van Gog muzeja najavljena je sredinom septembra, a na zvaničnom Jutjub nalogu Pokemona objavljen video koji prikazuje Pikačua i Ivi, dva najpoznatija Pokemona, kako trče po polju suncokreta. Iznenada nebo iznad njih, kao i kompletno okruženje počinje da liči na prepoznatljive Van Gogove poteze četkicom.

Ljubitelji Pokemona još mogu da se nadaju popularnoj kartici, jer bi trebalo da uskoro bude dostupna u Pokemon centrima u Britaniji, SAD i Kanadi, ali nije poznato više detalja o tome.

Muzej Van Gog ove godine obeležava pedesetu godišnjicu, u okviru koje je otpočeo saradnju sa Pokemonima, animiranom serijom koja je uspela da osvoji srca mnoge holandske dece.

Inicijatori saradnje tvrde da Pokemoni i Van Gog imaju sličnosti, jer je, kako navode, umetnik imao veliko divljenje prema svemu što dolazi iz Japana, a japanska grafika ga je naučila da drugačije gleda na svet i umetnost.

Komentari (0)

Kultura