Aktuelno iz kulture

Emir Kusturica prvi put pravi film na ruskom jeziku: "Lavr" će se snimati u rodnom mestu Lava Tolstoja

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2023

-

12:48

Emir Kusturica prvi put pravi film na ruskom jeziku: "Lavr" će se snimati u rodnom mestu Lava Tolstoja
Emir Kusturica - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Umetničko veče sa srpskim filmskim rediteljem Emirom Kusturicom i ruskim piscem Jevgenijem Vodolazkinom održano je nedavno u Tolstojevom memorijalnom muzeju u ruskom mestu Jasna Poljana, gde je reditelj najavio snimanje najnovijeg filma "Lavr", saopštila je direkcija Ruskog doma u Beogradu.  

Događaj je realizovan u okviru programa Prve škole filmske kritike, koja je ponela ime slavnog ruskog književnog kritičara Valentina Kurbatova.  

Ovom prilikom dva umetnika su govorila o svojim stvaralačkim planovima i aktuelnim temama u svetu sedme umetnosti, i tako zvanično najavili prvu zajedničku saradnju na filmskoj adaptaciji romana "Lavr" Jevgenija Vodolazkina.

"Film će biti na ruskom jeziku. Došao sam u Rusiju da bi snimao ruske filmove na ruskom. Roman Vodolazkina mi se veoma dopao, pa će se on naći u ulozi scenariste", otkrio je Emir Kusturica, laureat dve "Zlatne Palme" u Kanu sa filmovima "Otac na službenom putu" i "Underground".  

Kusturica je istakao da je "pred ruskom kinematografijom lepa budućnost, te da bogato nasleđe ruske književnosti treba iskoristiti za stvaranje novih igranih filmova".  

Književnik Vodolazkin će se prvi put u karijeri oprobati kao scenarista, a na umetničkom susretu je otkrio da je "Kusturica već odobrio prvu trećinu napisanog scenarija". 

Mesto Jasna Poljana je udaljena 12 kilometara jugozapadno od Tule i 200 kilometara od glavnog grada Rusije - Moskve. 

Tu je bio dom ruskog pisca Lava Tolstoja (1828-1910).  U ovoj, danas kući muzeju, Tolstoj je bio rođen, napisao je velike, kapitalne i monumentalne romane "Rat i mir" i "Ana Karenjina", a tamo je i sahranjen. 

Tolstoj je ovo mesto zvao "nepristupačnim književnim uporištem".  

Zajednički rad Kusturice i Vodolazkina na ekranizaciji romana "Lavr" nije bila jedina dobra vest u Jasnoj Poljani taj dan, jer je najavljeno tkz. bratimljenje Jasne Poljane sa Drvengradom, o čemu je govorio savetnik predsednika Rusije za kulturu Vladimir Tolstoj. 

Kusturica na Drvengradu, Mokroj Gori svake godine organizuje svoje festivale – "Kustendorf" (filmsko-muzički), "Kustendorf klasik" (klasična muzika), ali i pozorišne i književne manifestacije.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura